Utveckling


På den här sidan beskriver vi hur projektet utvecklade under åren 2008 - 2014. Vi redovisar också de planer vi arbetade efter. Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta oss via e-post eller telefon.

OBS! Beskrivningen är gjord så att de senaste händelserna kommer först och de äldre allt längre bak. 2014


Julfirandet på skolan är mycket uppskattat. I år kunde vi, Torbjörn och Gunilla, följa förberedelser och fest i "direktsändning" tack vare datorprogrammet Skype. Chanra är den stora organisatören och ledaren. Entusiastiska medhjälpare är såväl elever, nuvarande och tidigare lärare, kokerskor m.fl. En elev böjde sig fram till kameran på Chanras dator och sa till oss: "Det här är den bästa dagen på hela året!"

Nedan har jag, Torbjörn lagt in en liten film från julfirandet. Chanra filmade med sin webkamera på datorn på skolan i Sihnaoukville. Via Skype skedde överföringen till vår dator i Borensberg, så att vi i "direktsändning" kunde följa händelserna. Jag filmade av bildskärmen på vår dator, klippte ner filmerna och lade slutligen ut resultatet på YouTube.

Julfest 2014

Här ser vi några elever vid skolan som själva sytt sina dräkter och som framför klassisk Apsaradans.

Vi har också fått några bilder som Chanra tagit på firandet.

Kokerska Kahmera och vänner förbereder och
lagar mat till festen.


Här förpackar de maten. Ett paket till varje elev.


Elever, föräldrar och grannar är bänkade inför årets uppvisning.


Sok Mong, tidigare elev på skolan, delar ut mat.

Spagetti smakar bra! 

De 3 bästa eleverna i varje klass får present.

I

Några äldre elever vid skolan hade tränat in en mycket uppskattad Apsaradans. Apsaras är vackra, övernaturliga kvinnliga väsen i den buddistiska och hinduistiska mytologin. De är ungdomliga, eleganta och mycket duktiga i konsten att dansa.

December: Projektet utvecklas och växer vilket också kräver utveckling av organisationen. Därför bildar vi den ideella föreningen "Skolprojekt Kambodja", ansöker och erhåller organisationsnummer från Skatteverket. Se även "Lämna bidrag" ovan.

Under november anställdes Suprani som lärare i engelska nivå 3. Orsaken var att Chang Vichea valde att gå vidare i sin karriär efter att ha arbetat i vår skola under ett par år.

Hösten 2014: Arbetet i skolan "rullar på". En del ny litteratur, material till sömnadsutbildning och nya whiteboards till två skolsalar ingår i den normala driften.

Ett bekymmer är att den svenska kronan på 1 år tappat ca 20% i värde gentemot den amerikanska dollarn (USD). Detta gör att det krävs fler kronor för den löpande driften av skolan. I dagsläget är den kostnaden ca 11 000:-/månad. Flera av våra sponsorer lämnar månatliga bidrag, vilket är mycket tacksamt, då det ger underlag för de löpande, mindre "glamorösa", betalningarna av löner, mat, el mm. Vi får också "punktvisa" bidrag och vi jagar själva intäkter via föredrag mm. Dock räcker i dagsläget inkomsterna inte till för att täcka kostnaderna. Vi knaprar därför på vår buffert och är i behov av nya sponsorer och bidrag.


Den 1 juni

kunde de 2 första grupperna elever starta sin datautbildning. Glädjen och entusiasmen är stor bland eleverna. Till att börja med gäller det att förstå grunderna i att arbeta med datorer och Officepaketet.

Datorer är känsligare än människor för höga temperaturer! Så vi har också bidragit så att ett kylaggregat kunnat installeras i lektionssalen.

Under våren jobbar vi med att kunna starta utbildning i att "arbea med datorer". Genom ett par grannar kommer vi i kontakt med Bo och Carina Liedberg från Linköping. Via Bo´s arbete på Linköpings Universitet bor de nu under stora delar av året i Singapore. De har på ett fantastiskt sätt engagerat sig för projektet och genom sina vänner och bekanta bidraget med 30 000:-. Därmed var finansieringen av datorer mm i hamn. Chanra har ordnat med de praktiska detaljerna på plats och engagerat en duktig lärare som vi anställt.

"Khmer New Year"


I april firar skolan "Khmer New Year". Vi bidrar med lite pengar så att de kan ordna en egen fest

Besök i skolan mars 2014

Sok Chanra,vår manager och allt i allo, hans son Panja och jag själv, Torbjörn, träffas på skolgården.

I bakgrunden syns det gula skolhuset från 2009. De två salarna används till undervisning i engelska på olika nivåer. I det blå huset från 2011 finns dels en sal för engelska i bottenvåningen. På övervåningen ges den mycket uppskattade sömnadsutbildningen.

Nedan visar vi några filmer som vi spelade in under vårt besök.

Vi börjar med att hälsa er välkomna till sömnadsutbildningen. Utbildningens 3 första år finansieras av Lions Zon 7 i Östergötland, vilken utgörs av 11 Lions-klubbar i västra/södra Östergötland.

Torbjörn är medlem i Lions Club Borensberg och följer således upp projektet på plats för Lions räkning. På första bilden nedan samtalar Torbjörn med läraren Vaesna, som gör ett fantastiskt jobb och lär eleverna mycket snabbt att hantera mönster, skära till och sy skjortor, blusar, kjolar mm.

Eleven på andra bilden visar stolt upp sitt arbete med en blus/tunika.

Under 2013 blev de första 8 eleverna klara med sin utbildning. Sju av dem har fått jobb i textilbranschen. Utan den här utbildningen hade månadslönen stannat på ca 50 USD, dvs ca 350:-. Men med den utbildning vi ger i bagaget tjänar de i stället 120 - 150 USD per månad vilket motsvarar ca 800:- - 1000:- per månad! En lön man kan leva ganska bra på i Kambodja. Det är sådant som ger vårt arbete mening.

Eleverna som läser engelska är indelade i olika grupper, allt eftersom de avancerar i sin utbildning.

Engelska nivå 1

Vi börjar med de yngsta. De här eleverna hoppas vi kunna få in i någon av skolans övriga klassrum genom att organisera tiderna för utbildningarna på ett annat sätt. Deras lärare heter Sambath. Efter att tidigare ha varit elev på vår skola utbildar sig Sambath nu vidare på universitet i Sihanoukville.

Engelska nivå 2

Sok Ny är lärare för de som kommit till steg 2 i engelskan. Hon studerar också på universitet, engelska och teologi. Eleverna är mellan 7 och 16 år.

Engelska nivå 3

Nästa grupp består av 26 elever. Deras lärare heter Chang Vichea, är 21 år och studerar engelska på universitet. Jag, Torbjörn, filmade och pratade med några av eleverna. Det har gjort att filmen ibland "tappar fokus". Det ger ändå en liten känsla av det som är extra roligt, dvs prata med eleverna. Hela tiden slås vi av den positiva och tacksamma stämningen.


Under vår vecka i Sihanoukville ägnade vi en hel tid åt att planera skolans utveckling. Bl.a. gjorde vi ett besök på Acleda Bank och diskuterade deras möjligheter att sponsra skolan genom att bjuda på sina kostnader vid överföring av pengar från Sverige. Vi jobbar vidare för att försöka hitta en lösning.

I dag finns starka önskemål från äldre elever att få möjlighet att lära sig att hantera datorer. Vi är beredda att starta en sådan utbildning, men det kräver en hel del planering innan alla delar är på plats. Vi besökte en datafirma och jobbade fram ett startpaket med utrustning för 8 elevplatser och en lärare. Datorer, skrivare, router, Internetuppkoppling, lärare, support mm. Även finansieringen måste lösas. Vi försöker finna sponsorer. Alla bidrag är välkomna!


Gunilla och jag planerar vår 3:e resa till Kambodja. Glädjande för oss är att ett par vänner från Tranås vill göra oss sällskap på resan.

Den första resan 2008 innebar bl.a. att vi kom i kontakt med en guide och som senare blev manager på skolan, Sok Chanra. Vid andra resan 2011 kunde vi för första gången se skolhuset vi byggt, träffa lärare och elever. Vi planerade också fortsatt utbyggnad av skolan.

Nu inför vår 3:e resa och 2:a besök i skolan, är vi spända att lära känna de nya lärarna, eleverna och se de hus vi byggt sedan 2011.
Januari och februari 2014: Skolan fungerar alldeles utmärkt. Varje månad är driftkostnaden ca 8000:-, lite varierande med dollarkursen.2013

Julfirande

En viktig tradition är det julfirande i skolan vi finansierar varje år. De yngsta eleverna hade sin fest på skolgården. Inte minst viktig var den burk med läsk var och en fick. De äldre ville och fick åka till stranden och för att äta sin jullunch. De som ville fick också bada i havet, vilket för många var första gången.

Mot slutet av 2013 startade Chanra utbildning i khmer och engelska för en ny grupp 7 - 9 år gamla elever. Då utbildningen bedrivs samtidigt med övriga elever i skolan, finns inte lokaler med bord och stolar att tillgå. Vi tror dock att detta kan ordnas genom att organisera utbildningen på annat sätt.
Gunilla och jag har börjat planera en resa till skolan under början 2014. Vi bestämmer med Chanra att vi ska se hur lokalfrågan kan lösas när vi är på plats i Sihanoukville.

Förutom de månatliga driftkostnaderna får vi då och då investera i förbättringar i skolan. Här ser ni en ny White Board när den levereras från affären. Nya fläktar och lysrör fick vi hjälp med via ett par svenskar, som delar av året arbetar i Singapore. De besökte också skolan, vilket uppskattades mycket av både lärare och elever. Slutligen en bild där elever visar upp sina nya läroböcker i engelska. Då vet vi att våra sponsorers pengar kommit rätt.

Under hösten 2013 är det många barn och föräldrar som vill få utbildning i vår skola. Chanra försöker ta in så många som lokaler och lärare tillåter, men för närvarande kan inte alla som vill få plats. Det blir för många barn för att kunna bedriva en godtagbar undervisning. För att skapa möjligheter att även utnyttja skolgården för mindre grupper att sitta och arbeta har Chanra bett om stöd till bord och bänkar. Här är några bilder som visar när de nyinköpta möblerna kom och ställdes upp.

Det värmer när vi får bilder på yngre elever som fått nya blusar sydda av sina äldre kamrater som går på utbildning i sömnad. Vi hoppas naturligtvis att de i Sverige som bidrar med gåvor till vår skola villa fortsätta med sitt stöd. Utbildning är avgörande för att de här barnen skall kunna skapa sig en bättre framtid.

I den "vardagliga" driften av skolan i Sihanoukville ingår stöd till reparation av vår manager Chanras dator samt ny läroböcker till eleverna. Som vanligt begär vi uppskattning av kostnaden, sänder begärt belopp och får bilder tillbaka som bekräftelse på att pengarna använts rätt.

Under våren har också projektet med sömnadsutbildning rullat på. Eleverna har gjort fantastiska framsteg. Som ni ser på bilderna från Chanra har de bla börjat sy blusar och skjortor till sina yngsta kamrater i skolan. Lärarinnan Veasna är värd allt beröm.

I juni sponsrade vi vårt fotbollslag i en stor turnering. I gruppspelet fick de t.o.m. tampas med lag från Thailand.

Naturligtvis en stor upplevelse. Inte minst då laget för första gången gick segrande ur en match. Till slutspel räckte inte förmågan. Chanra berättade också att många från andra lag undrade vem som sponsrade laget. Som ni ser fick Lions häftig reklam. Sverige var ett okänt land för de flesta och mycket exotiskt.
Några dagar efter turneringen bjöd vi våra stolta fotbollsspelare på en rejäl "fira segern middag". På den här middagen ville de slippa det ständigt närvarande riset. Det blev sallad, kött och ägg tillagat av Chanras hustru Khamera. Mycket uppskattat!

I maj fick vi önskemål om stöd till byte av tak på det första skolhuset, byggt 2008-2009. När det regnar, vilket det kan göra häftigt under regnperioden, regnar det in på eleverna och deras material. Bilder från Chanra visade att taket var dåligt. Som ni ser här nedan bad även lärarna om hjälp för att byta ut taket. Mama och papa är vad de kallar oss, Gunilla och Torbjörn.

Nytt tak på skolhus 1

I maj fick vi önskemål om stöd till byte av tak på det första skolhuset, byggt 2008-2009. När det regnar, vilket det kan göra häftigt under regnperioden, regnar det in på eleverna och deras material. Bilder från Chanra visade att taket var dåligt. Som ni ser här nedan bad även lärarna om hjälp för att byta ut taket. Mama och papa är vad de kallar oss, Gunilla och Torbjörn.

Som vid alla investeringar bad vi Chanra om en kalkyl och den slutade på ca 7000:-. Vi tyckte det var rimligt och tog kontakt med Sofia Petersson vars familj varje månad bidrar med 400:- till skolan. De hade också signalerat att de kunde tänka sig hjälpa till vid större investeringar. Så taket har bekostats av Sofia Petersson med familj och hela skolan är tacksam över den generösa hjälpen.
Några bilder som visar hur taket byts ut:

Nyår i Kambodja

I april firar khmererna Nyår i Kambodja. Vi är med och sponsrar en nyårsfest för våra elever. Det är lekar, sång, musik och extra god mat. Alltid mycket uppskattat!
Fotograf är som alltid Sok Chanra. Han är stolt att få visa sina vänner i Sverige att pengar han får alltid används till det de är avsedda för.

Fotbollsturnering

De äldre killarna vill få stöd att spela fotboll och representera skolan. I mars deltog ett fotbollslag från vår skola i en turnering med totalt 20 lag från olika länder i regionen.Observera dekalen på spelarnas tröjor. SWEDEN FC!

Klädsömnad

För närvarande (mars 2013) håller vi på att starta upp utbildning i klädsömnad för kvinnliga elever som är i åldersgruppen 18 - 24 år. Idén kom från skolan via Sok Chanra och man hade bla följande argument:

Argument
  • Eleverna lär sig ett yrke som de kan ha nytta av hela livet.
  • De får möjligt att hjälpa sina familjer till ett bättre liv.
  • De elever som blir tillräckligt duktiga kanske i framtiden kan bli skräddare i butik eller eget skrädderi.
Chanra fick lämna en offert, som vi godkände. Den omfattar lokal, 8 symaskiner, material och lärarlöner för utbildning av 3 grupper. Varje grupp får dels en 4 månader lång grundutbildning i sömnad och därefter 4 månader inriktad på klädsömnad.

Kostnaden är beräknad till 8000:- per Lionsklubb i Zon 7. I januari hade resp klubb satt in 5000:-, vilket ska räcka för symaskiner och material samt utbildning av grupp 1.

Utbildningen kommer att ske på övervåningen i det "blå" skolhuset. I februari hade Chanra kommit fram till att bästa pris på symaskiner kunde han få i huvudstaden Phnom Penh. Så han, hustrun Kehmara och ett par vänner tog bussen till Phnom Penh, köpte och transporterade hem 8 symaskiner. Som vanligt har vi fått bilder som visar att allt genomförts som utlovat.
Under hösten 2012 kunde vår manager Sok Chanra, med stöd från oss, köpa en videokamera. Därmed ökar Chanras möjligheter att visa hur skolan fungerar och utvecklas. Nedan kan du se utdrag ur den första filmen vi fick i början av 2013.

Först får vi se lite av en lektion där de yngsta eleverna får lära sig läsa och skriva sitt hemspråk khmer. Lärarinnan, Kim Kakada, har arbetat i skolan sedan starten 2009.

Kim Kakada

Lektion för de yngsta eleverna.

OBS! Starta videon genom att klicka på "den vita pilen". När videon är slut kan du se filmen igen genom att klicka på "citkelfiguren som avslutas med en pil".

  • Första ilmen filmen nedan visar en lektion i engelska Lets Go 3. Läraren heter Tuy Laiheng.  Även hon har arbetet vid skolan sedan starten 2009. De här eleverna har tidigare läst engelska Lets Go 1 och 2.
  • Dessutom besöker vi den tredje läraren vid skolan, Yi Bunny. Han har jobbat på skolan i drygt 1 år och ansvarar för två elevgrupper. Här arbetar gruppen med Lets Go 5.

Sommaren 2012 öppnade vi matservering, breakfast, för eleverna. Eleverna får ris, någon grönsak och lite kyckling eller fisk. Vår kokerska är damen i rött och Chanras fru Kahmera hjälper till med inköp och servering.

OBS! Starta videon genom att klicka på "den vita pilen". När videon är slut kan du se filmen igen genom att klicka på "citkelfiguren som avslutas med en pil".


Uppmuntran av eleverna är viktigt tycker lärarna i Kambodja. Därför utses ibland 5 st elever som arbetat bäst och gjort störst framsteg. De får också någon mindre present. Här har vi sponsrat inköp av nya skolväskor. Med på bilden är också ett kort på "Mama" och "Papa" (Gunilla och Torbjörn) i ett vintrigt Sverige.

2012

I början av året tog Chanra upp behovet av skolmat. Många av eleverna kommer från hem där man ofta har brist på mat. Hungriga elever har svårare att tillgodogöra sig undervisning. Chanra presenterade en kalkyl, som vi efter en del diskussioner bedömde som godtagbar. Därför gav vi klartecken att finansiera bygget av ett litet kök och serveringsyta i anknytning till skolan. Även utrustning som behövs för att kunna laga och servera mat ingår. Arbetet startade i april och blev klart i maj, innan regnsäsongen. På bilden till vänster i nedre raden ser man både köket, första skolhuset och andra skolhuset i den lilla "undervisningsby" som håller på att växa fram,¨.

I slutet av juni började vår kokerska att laga frukost till eleverna. Hon startar upp tidigt på morgonen, då det fortfarande är mörkt ute. Ris och som här fisk, tillagas över öppen eld från grillkol i lerkärl. Eleverna får frukost tidigt på förmiddagen innan de går till undervisningen.

Morbi in sem

Sit velit

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Nya läroböcker

I september önskade vår kontaktperson Sok Chanra bidrag att köpa nya läroböcker i engelska - "Lets Go 5". Som vanligt fick Chanra presentera en kostnad. Vi accepterade och skickade över 70 USD via Western Union. Sedan kom en bild från Chanra som visar att pengarna använts till det de var avsedda för.

Vi driver skolan vidare. Det är möjligt tack vare bidrag från privatpersoner, privata företag och olika organisationer. Som exempel kan vi nämna
Dansäterskolan i Borensberg som i ett projekt om Sydostasien engagerat ordnat vernisage för föräldrar, syskon och vänner. Insamlade pengar från entré och kaffe har gått till vår skola i Kambodja. Likaså beslutade Borensbergs gymnastikförening att alla intäkter från den årliga avslutningen i december skulle skänkas till skolan.

Allt eftersom skolan växer och utvecklas ökar också den månatliga driftkostnaden. Vi har bl.a. höjt lärarnas och kokerskans lön till 60 USD per månad. Med kostnaden för mat överför vi nu 1000 USD varje månad. Då är det viktigt med de kontinuerliga bidrag som många av våra sponsorer ger varje månad.


2011

I februari 2011 besökte vi vår skola i Sihanoukville, fick se skolan och träffa lärare och elever. Vi köpte skolböcker och skrivmaterial. Vi besökte bank och öppnade konto för överföring av stöd. Vi förhandlade om fortsatt utbyggnad.

Byggnation av skolhus nr 2

 

Under torrperioden genomfördes sedan bygget av skolhus nr 2. För kostnaden stod privata sponsorer och organisationer i Sverige med Lions Borensberg i spetsen. Nu har man tillgång till fyra klassrum och kan därmed driva undervisningen effektivare. Huset fick två våningar för att få plats på "tomten". Som vanligt försåg oss Chanra kontinuerligt med bilder, så att vi kunde se att alla pengarna användes till det de var avsedda.

Väg till brunnen

I november 2011 gav vi stöd till skolan i Sihanoukville att röja upp och förbättra vägen till den gemensamma brunnen. Under regnperioden hade många barn blivit sjuka av dåligt vatten. Alla eleverna i skolan fick hjälpa till, men naturligtvis gick det åt vuxna till de tyngsta momenten.

Julfest 2011

Det har blivit tradition att vi med Chanras och lärarnas hjälp ordnar en julfest för eleverna och deras släktingar. Så även 2011. Då blir det uppträdanden, något gott att äta och prisutdelning till de som uppträtt.


2010

Nu är skolan i gång och antalet elever växer upp till ca 100 st, som är ett maximum för tillfället. Det första eleverna får lära sig är det egna hemspråket Khmer. Sedan följer undervisning i engelska i 3 årskurser.

Under året sponsrar vi nya lexikon och läroböcker, julfest och skolans första fotbollslag.


2008 - 2009

Starten på skolprojektet

Bygget av skolan påbörjades i juli 2008. Först röjer man palmer i byn. Bryter sten. Manuellt! Kan vara svårt att läsa, men på högen med tegelsten har vår kontakt skrivit en skylt att stenen köpts för den support man fått från Gunilla Borg Andersson family in Sweden. Det visar att våra pengar hamnat rätt! Det är så vi jobbar i projektet!

I början av 2009 börjar skolan att ta form. Byggtekniken är lite annorlunda än i Sverige. Men huset blir överraskande fint med tanke på de för oss små kostnaderna. I november 2009 kom så den efterlängtade bilden med de första barnen i skolan! Fotograf är vår kontaktperson Sok Chanra.