Utveckling

På den här sidan beskriver vi hur projektet utvecklats över tiden. Vi redovisar också de planer vi för närvarande arbetar med. Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta oss via e-post eller telefon.

OBS! Beskrivningen är gjord så att årets sista händelser kommer först och händelser under årets första månader kommer sist.   

Nedan hittar du de händelser vid skolan jag dokumenterade under åren 2017 och 2016. /Torbjörn


2017


De löpande driftkostnaderna har under året uppgått till ca 13000 kronor/månad.

Idag har skolan ca 120 elever. Det finns 4 engelskalärare, 1 datalärare, 1 sömnadslärare, 1 kokerska och 1 manager (d v s rektor och huvudansvarig är Chanra). Eleverna får frukost 6 dagar/vecka. Avgift för el och vatten. Härutöver tillkommer utgifter för förbrukningsmaterial och underhåll.

All administration sköts av den ideella föreningen ”Skolprojekt Kambodja”. Vi har koll på varje krona. Inga pengar förs över från vårt bankgiro i Sverige till Chanra utan godkännande från oss och sedan får vi återkoppling från Chanra via foton, mail och Skype.

Höst 2017

 Undervisningen löper på helt enligy våra önskemål. Här kommer några bilder från de olika utbildningarna:

Engelska grupp 4 och 5

Mr Bunny är den lärare som varit med sedan skolan statade. Han undervisar i engelska grupp 4 och 5, som är de två mest avancerade grupperna.

Engelska grupp 3

Här hälsar Chanra på hos vår lärare Chan Tou och engelskagrupp 4. Stämningen i skolan är mycket god och eleverna längtar efter lektionerna och möjligheten till ett bra jobb.

Engelska grupp 2

Som ni kanske ser på den här klassen i engelska nivå 2 så varierar åldern på eleverna rätt mycket. Det beror dels på att de kanske börjat på skolan i olika ålder men också att uppflyttning till grupp med högre svårighetsgrad sker först när du lärt dig det du ska i föregående nivå. Lärare är Bouly Neng.

Nybörjargruppen

När det gäller att lära sig engelska är det i den här  gruppen eleverna börjar. Läraren heter Kath Chanthou.


Totalt har vi ca 80 elever i engelskautbildning.

September 2017

Chanra har fått en ny laptop då den gamla inte fungerade tillfredsställande.

Nytt abonnemang på Internet har tecknats för skolans datorer.

Augusti 2017

Under sommaren var det full fart på skolgården. Ett hårt skott knäckte avloppsröret tilol tvättstället vid toaletterna. Lagningen blev lite "Kambodjansk" men såg ut att fungera.

Khath Chanthou

En lärare, Sok Ny, som undervisat från det att skolan startade har nu fått barn och ska flytta till Sydkorea. Khath Chanthou är ny lärare efter henne.

Morbi in sem

Lions i Borensberg, som Torbjörn är medlem i, har tack vare vårt skolprojekt erhållit utmärkelsen ”Lejonkronan” från Lions-Sverige. Det ansågs då (under 2016) vara det mest behjärtansvärda projektet inom Lionsrörelsen i hela Sverige.

Sportkläder från Fonta

Företaget Fronta i Linköping skänkte 55 kg oanvända träningskläder. Styrelsen för skolan har bekostat transporten till skolan. Vi fick ladda 3 stora kartonger för att skickas med båt till Sihanoukville. När Chanra delade ut kläderna,, var det många barn som ville ha, så det blev verkligen uppskattat.

Sömnadsutbildning
Här ser du vår sömnadslärare Vaesna på golvet tillsammans med ett par elever, som lär sig att skära ut efter mönster. 8 elever går samtidigt i en grupp. Efter genomgången utbildning kan eleverna t.ex. få jobb i sömnadsindustri och då med en lön de kan försörja sig på. Som du ser finns även äldre kvinnor bland eleverna. En del av dem går bara på sömnadsutbildningen.

Mars 2017

Projekt måla om skolhus 1

Det första skolhuset, byggt 2009, behövde fräschas upp och har målats om. Att Kambodja och Sverige olika kulturer och olika syn på bästa sättet att måla om hus framgår ganska tydligt av dessa bilder. Likaså verkar killen på stegen vara något höjdrädd! Vi betonade för Chanra att det var viktigt med mögeltvätt före målningen. Om det blev så vet vi inte. Kostnaden att måla huset blev 100 USD (amerikanska dollar).

Deatautbildning

32 elever i 2 grupper får i datautbildningen lära sig att använda datorer i arbetet t.ex. i butiker, hotell eller kontor. Microsoft Word, Excel och PowerPoint ingår.

De första bilderna för året kommer via Skype och visar att sömnadsutbildningen fortfarande är intressant för eleverna.

Vi är nu inne i 2017. Nu har skolan varit i gång ca 9 år. Vi gör inte längre några utbyggnader av varken ämnen, antalet elever eller lokaler. Storleken som vi har  på skolan är hanterbar både för vår manager Sok Chanra och oss i "Skolprojekt Kambodja". Likaså ökar kostnaden i svenska kronor hela tiden i och
med att kronan tappar i värde i förhållande till den amerikanska dollarn (USD). Tack vare ett antal stabila, återkommande sponsorer lyckas vi finansiera att skolan ska vara gratis för eleverna.


2016

Utveckling

På den här sidan beskrev vi hur projektet utvecklades under året. Vi redovisade de viktigaste händelserna. Det blev med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta oss via e-post eller telefon.
OBS! Beskrivningen gjordes så att årets sista händelser kommer först och händelser under årets första månader kommer sist.   

Året 2016

Undervisningen har under året pågått i oförminskad styrka. Det innebär engelska i 5 grupper med ökad svårighetsgrad, sömnads- och datautbildning. Totalt har skolan ca

125 elever från 7 år till över 25 för vissa elever i sömnadsutbildningen. Vi har 4 engelsklärare, 1 lärare i sömnad och 1 lärare i datakunskap. Vår kokerska sköter frukosten till eleverna 6 dagar i veckan och samman-hållande är vår manager Sok Chanra.

Julfest 2016-12-26

Här kommer några bilder från julfesten. Apsaradans, mycket publik, danser, teater, några sjuka/fattiga äldre som får lite extra att förgylla julen med. Alla elever får äta sig mätta och får också en julklapp.

Vill du se julfesten "live"?

Tack vare dataprogrammet Skype kunde vi i Sverige koppla upp oss med Chanras dator i Sihanokville, som användes för att filma festen. Vi kunde alltså vara med i direktsändning! Jag, Torbjörn, filmade sedan från min dator, gjorde om filmen för sändning via YouTube. Du kan se en liten stund av filmen om du klickar på den vita pilen på bilden till vänster.
Det du ser är bl.a. både äldre och yngre elever som uppträder med dans från scenen. Vare jul skänker vi ett paket med lite extra till ett antal fattiga och/eller sjuka som bor nära skolan. Eleverna får också något extra gott att äta. I år blev det kycklingklubba.

Julfestens höjdpunkt är elevernas uppvisning med Apsaradans.

I år kunde vi, Gunilla och Torbjörn, inte bara se den slutliga uppvisningen utan också elevernas träning med hjälp av en danslärare.

Engelska grupp 4 och 5

Filmen visar läraren Mr Bunny dels vid undervisning av engelska i grupp 4, den näst högsta svårighetsgraden, och dels i grupp 5. På slutet samtalar Gunilla och Torbjörn med Mr Bunny om vädret i Sverige och hans syfte med erfarenheter av undervisningen.

November 2016

I sömnadsutbildningen lär sig eleverna tolka mönster, skära till och sy blusar, skjortor, klänningar mm. De får också lära sig att hantera olika material. Efter avslutad utbildning är eleverna eftertraktade och relativt väl betalade inom sömnadsindustrin.


Bilderna är fotade av Torbjörn från en direktsändning via Skype. Därför den relativt dåliga kvaliteten.

Oktober 2016

Sömnadsutbildningen

Vi gör ett besök hos Vaesna och hennes sömnadselever. Stolt visar de upp lite av vad de kan åstadkomma. Kläder till Apsaradans. Imponerande eller hur?

September 2016

Headway

Några blder från engelska grupp 2 när eleverna får sin nya lärobok Headway. Vi kan i Sverige följa utdelningen i realtid via datorprogrammet Skype. Bilderna är foton av datorskärmen. Därför den mindre goda kvaliteten.

Bildserien nedan har Chanra fotograferat då det nya köket byggdes. Sista bilden visar hur fint det nya köket blev. Kostnaden för "Skolprojekt Kambodja" blev 1800 USD (Amerikanska dolllar).

Nytt kök behövs

Kokerskan Khemara har hittills lagat frukost till skolbarnen i ett skjul med mycket dålig arbetsmiljö. Efter en del diskussioner fick Chanra klartecken att få hälp att bygga ett modernt kök. Här ser du en bild från det gamla köket där Khemara t.ex. kokar ris över glödande kol.

Juni 2016

Bo och Carina Liedberg besöker skolan

Vi, styrgruppen för "Skolprojekt Kambodja", är mycket tacksamma över det fantastiska stöd skolan fått från Bo och Carina. Se mera under maj 2015 nedan. Vid ytterligare ett besök på skolan fick vi bl.a. hjälp med finansiering och montering av nya bättre belysningar i klassrummen.

Vi fick även en härlig bild från engelskaundervisningen för grupp 1, nybörjarna.

Sok Ny

Sok Ny, som har engelska för de yngsta eleverna, födde en dotter i början av 2016 . Sok Ny och hennes make har beslutat att flytta till Sydkorea. Hon slutar därför hos oss. Hon har gjort ett mycket bra jobb i vår skola och vi önskar henne lycka till med ett litet bidrag till familjens eknomi.

Nya dörrar

Vi försöker hela tiden hålla skolan i bra skick. Nu var det dags att byta dörrar i det skolhus vi byggde 2018.

Dags för nya böcker

Att få nya läroböcker är alltid ett speciellt tillfälle. Ofta får vi i Sverige följa utdelningen via Skype. Här är det läraren Chan Tou´s elever i grupp 3 som får den nya läroboken Headway nivå 3.

Det är tack vare bidrag till skolan vi får från generösa människor, organisationer och företag som vi kan förse eleverna med bra läromedel. I februari var dags för "nybörjarna" i engelska att få boken Super Kids för sin engelskaundervisning.

Chan Tou

Vi har nu anställt Chan Tou. Hon får ansvaret för engelska grupp 3. 2007 tog hon examen i teologi på Life University i Sihanoukville.

2016 började med en riktigt omskakande händelse. Kokerskan på skolan Khemara, tilllika Chanras fru, hade vid flera tillfällen sökt sjukvård i hemstaden Sihanoukville. Blev dock bara sämre. Till slut återstod bara en sista utväg - söka mer kvalifiserad sjukvård i huvudstaden Phnom Penh, 25 mil bort. Khemara hade tur. Sjukhuset konstaterade brusten blindtarm. Akut operation som lyckades och räddade hennes liv. 17 dagar på sjukhus och efterföljande rehabilitering på hemmaplan!

I Kambodja får du inte vård om du inte kan visa, med pengar i handen, att du kan betala för vården. Chanra och hans familj har inte den möjligheten. Så Gunilla och Torbjörn har betalat deras vård av privata pengar. Skolans medel har inte belastats. De är avsedda för utbildning 


Här börjar redovisningen av arbetet vid  skolan 2016.

Liksom tidigare år görs redovisningen i omvänd kronologisk ordning. Börjar med december 2017 och slutar som här ovan med januari2016.