Utveckling

På den här sidan beskriver vi hur projektet utvecklades under 2018. Vi redovisar också de planer vi arbetade med. Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta oss via e-post eller telefon.

OBS! Beskrivningen är gjord så att årets sista händelser kommer först och händelser under årets första månader kommer sist.   


2018Jag avslutar redovisningen för skolan under 2018 med att visa bemanningen  och exempel på kostnader.

Utan engagerade och trogna bidragsgivare skulle vi inte kunna driva skolan för fattiga barn och ungdomar i Kambodja.

Julfirande 2018

Naturligtvis har vi även 2018 hållit fast vid vår tradition vid skolan att ordna en julfest. Bilderna nedan kommer från
Chanra som fotat och skickat via Skype till Sverige.
Två av de äldre eleverna är konferensierer och presenterar de olika inslagen. På bilden till höger syns Chanra dator på pallen framför scenen. På skärmen syns Gunilla och Torbjörn. Ett par intresserade åskådare i Borensberg Sverige. Ganska fantastiskt att via tekniken kunna vara med i realtid.

Festen inleds med att några elever visar den för Kabodja klassiska Apsaradansen.       Sedan är det dags för spontan dans och sång från de yngsta eleverna.

Några äldre eller sjuka fattiga i skolans omgivning får julgåva.

Publiken uppskattar elevernas teater, sång och dans.

Alla elever får var sin julklapp

Hösten 2018

Abonnemang Internet

En gång per år får Chanra skriva nytt kontrakt på tillgången till Intenet. Ibland fungerar nätet bra, ibland sämre. Totalt sett är vi nöjda och Internet ger stora möjligheter både till eleverna och oss som sitter i Sverige.   

Att arbeta med datorer

Uppkopplingen på Internet är inte minst viktigt för datagruppen där Khun Sopha är en mycket engagerad och duktig lärare.

Tacksamma elever

Vi möter ofta stor tacksamhet från lärare och elever att vi kan hålla igång utbildningen år efter år. Utan sponsorer vore det omöjligt. Bilden kommer från läraren Kath Chanthou och hennes elever.

Maj - juni 2018

Engelska grupp 3

Här får klassen nya läroböcker, Headway version 4. Om du förstorar bilden längst till höger kan du läsa lite av den engelska eleverna hanterar. Läraren heter Bouly Neng.

Nybörjargruppen, grupp 1

Theang Somnang är ny lärare efter  Khath Chanthou

Vår manager Chanra ansvarar för att anställa nya lärare när någon väljer att går vidare i sin yrkeskarriär. Chanra tar då stöd av vår lärare Mr Bunny, som också arbetar i Life University i Sihanoukville och har god kännedom om vilka lärare som skulle passa i vår skola.Några elever visar stolt upp sin nya bok "Lets Go 2". Tydligen har de redan avverkat del 1. Bra jobbat!

Maj - juni 2018

I maj var det dags att byta ut slitna White Boards. Chanra ville också ha pengar till köpt flera fläktar för att ge lite bättre klimat i klassrummen. Vid varje investering får Chanra först säga vad han vill ha och vad det kostar. Vi bedömer och om vi säger OK skickar vi pengar. Chanra skickar sedan bilder så att vi kan se att pengarna hamnat rätt.

Besök vid skolan 25/2 - 3/3 2018

Årets stora händelse var att vi, Gunilla och Torbjörn, tillsammans med ett par vänner, kunde besöka skolan i februari/mars. Det var 4 år sedan vi var där senast. Återseendet av Chanra med familj, lärare och vissa nuvarande och tidigare elever var härligt. Mycket upplevelser blir det naturligtvis under några intensiva dagar. Här, på hemsidan, koncentrerar jag mig till att berätta lite om sådant som har med skolan och utbildningen att göra.

Chanra framför de yngsta eleverna som är ca 7-8 år gamla och som läser engelska nivå 1. Engelska finns inte i Kambodjas eget skolsystem.

De yngsta eleverna är väldigt spontana. Jag fick pröva att leda gruppen vid genomgång att räkna från 1 till 10 och veckans dagar. Alla hängde på med liv och lust!

Engelska nivå 2

Bouly Neng har engelska på nivå 2. Eleverna arbetar flitigt och tycker det är roligt att få besök från Sverige, vars sponsorer bekostar deras utbildning.

Engelska nivå 3

I alla klasserna möts vi av glada och entusiastiska elever. Det känns att de uppskattar den möjlighet de får till att utbilda sig. Läraren i engelska nivå 3 heter Chan Tou.

Engelska grupp 4 och 5

Mr Bunny är vår "klippa" bland lärarna och har varit med sedan 2011. Han undervisar i engelska nivå 4 och 5. Gunilla pratar med ett par elever som är duktiga på engelska. En av tjejerna vill börja som lärare i engelska. Precis som vi önskar: Utbildning först –Sedan ett bra arbete som t.ex.lärare.

Datateknik

Datateknik, att lära sig arbeta med hjälp av datorer, är en mycket populär utbildning. Eleverna får bl.a. lära sig Microsoft Word, Excel och Power Point. Vår duktige lärare heter Khun Sopha och han undervisar också vid Life University. Kostnaden för Internetabonnemang betalas 1 gång/år.

2015 genomförde vi ett stor upprustningsprojekt. Nu, 2018, har vi första gången möjlighet att se resultatet på plats. Här är ett par exempel på vad vi kollade.  Skolgården, som vi cementerade 2015 och satte mur och staket runt om, håller fortfarande bra. Vi kollade även att toaletter, duschar och tvättställ fungerade.

Det är för de fattiga barnen vi driver skolan!

En härlig känsla att få träffa alla glada barn och ungdomar och veta att vi tillsammans med våra sponsorer, lärare, kokerska och manager kan ge dem chans till ett bättre liv.


Här börjar redovisningen av arbetet vid  skolan 2018.


Liksom tidigare år görs redovisningen i omvänd kronologisk ordning. Börjar med december och slutar som här ovan med januari.