Utveckling 2024


Under den här rubriken kommer jag löpande att redovisa händelser på  Community English School 2024.  Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta mig via e-post eller telefon.

Vill du se vad som hänt på skolan under tidigare år väljer du årtal under fliken "Utveckling".

OBS! Beskrivningen är gjord så att de senaste händelserna kommer först och de äldre allt längre bak.

För "Skolprojekt Kambodja"
Torbjörn Andersson
0701-75 44 48240223

Intervju med vår nya engelsklärare Rath Raksa.

Nu har jag, Torbjörn, fått möjlighet att prata med vår nya lärare. Med hjälp av FaceTime och min mobil kunde jag filma intervjun hemma i Sverige. 

Rath Raksa är 19 år och bor i Sihanoukville inte långt från vår skola. Hon är en ambitiös tjej med stark vilja att bli en bra engelsklärare.

Eller vad sägs om:

  • Rath Raksa går nu 1:a året på en fyraårig utbildning i engelska på Build Bright University i Sihanoukville . 
  • För att tjäna pengar och träna sin engelska arbetar hon morgnar och eftermiddagar som lärarassistent på Like Internationell School i
    Sihanoukville.
  • Kvällstid är hon ju lärare i engelska för nybörjarna i vår skola. Det ger henne möjlighet att praktisera sin engelska, säger hon.
  •  Men inte nog med det. Lördagar och söndagar åker hon taxi till huvudstaden Phnom Penh cirka 25 mil norr om Sihanoukville. Där läser hon pedagogik på Nationella Institut of Education. Troligen har hon ganska välbeställda föräldrar. De hjälper henne med kostnaden för taxi. 

Det är inte underligt att hon säger att hon inte har någon ledig tid i veckan.

 Jag tycker att hon redan har riktigt bra engelska och jag tror det blir bra med henne som lärare för nybörjarna i engelska.2024-02-14

Vi har fått en ny lärare till den yngsta gruppen. Hon heter Rath Raksa. Jag, Torbjörn, vet inte så mycket om henne. Manager Chanra har säkert gjort ett bra val. Om ett par dagar ska ska jag prata med henne via FaceTime. Sedan vet jag nog lite mer som du kommer att kunna läsa om på hemsidan.


Grupp 1, de yngsta, är också med som en kort videosnutt i filmen Chanra skickat över.

Videon börjar med ett kort besök hos  Rath Raksa. Därefter får vi titta in hos läraren Sambath i grupp två med elever som har kommit ungefär ½-vägs i sina engelskastudier.
Sist men inte minst  ser du läraren Bunny som har ansvar för elever som kommit längst i att lära sig engelska.

Bilder från var och en av våra utbildningar. Ovan har du till vänster de yngsta eleverna, men det kan också vara äldre elever som börjar sin engelskautbildning. Allt eftersom lärarna bedömer att en elev har lärt sig klart på en nivå får eleven börja i en "högre" grupp. Bilderna därefter är från grupp 2 med läraren Khath Schannthou resp grupp 3 vars lärare är Sambath. Nedan har du en bild från skolans mest avancerade utbildning i engelska. Läraren heter Bunny. Khun Sopha ansvarar för skolans datautbildning. Eleverna visar ett blädderblocksblad där de tackar för pengarna från skolans sponsorer.2024-02-05

Datautbildningen kan stata igen! Inte underligt att eleverna och läraren Khun Sopha är så glada!

Tack vare en del extra bidrag från några av våra givare har det varit möjligt att köpa 5 nya och reparera 5 "gamla" laptops. 


Nu är datorerna på plats! Khun Sopha plockar precis upp de nya Delldatorerna!

Skrivbordet på en ny laptops

Om du förstorar bilden genom att klicka på den kan du nog se att ikonerna har engelsk text. Nyttan av engelskautbildningen på skolan syns direkt!

Tack Sverige!

Extra kul att Sok Chanra kan skapa blandade grupper med både tjejer och killar. 2024-01-22

Datautbildningen, att få lära sig hur man kan arbeta med dataprogram som Word, PowePoint, Excel eller hämta kunskap på Internet har varit mycket eftertraktad bland eleverna.

Våra laptops köpte vi 2014 då utbildningen startade. Under hösten i fjol slutade flera av datorerna att fungera. Khun Sopha, vår datalärare, kunde inte längre ge utbildning med godtagbar standard. Sista ½-året 2023 var vi tvingade att stoppa utbildningen. Vi hade inte pengar till att direkt ersätta trasiga laptops.

Under jul- och nyårshelgerna har vi fått in en hel del generösa gåvor till skolan. Manager Chanra har funnit att intresset för utbildningen finns kvar och att Khun Sopha vill vara lärare. Vi vågar därför starta upp utbildningen igen. Det finns ingen anledning att samla gåvopengar på hög. De skall gå till utbildningen! Skulle det knipa hoppas vi på lite extra stöd från några av våra sponsorer. 

Tillsammans med en servicefirma har Khun Sopha och Chanra funnit att 5 gamla laptops kan repareras för 40 USD/st. 

Det är de 5 laptops du ser på bilden nedan. Dessutom får vi, tack vare manager Chanras foto, följa med in till
serviceteknikern och se när han byter, som jag tror, hårddisk på en laptop. Tyvärr saknar videon ljud.

Vi måste också köpa 5 nya laptops för att ersätta gamla, som måste slängas.

Chanra och Khun Sopha har förhandlat fram ett pris på 470 USD/st, som jag godtagit. Totala priset för 5 st blir då 2350 USD ca 26 000:-.

Nästa steg blev att överföra pengar från våra sponsorer i Sverige till Chanra i Sihanoukville. Som du kanske minns från 2023 använder vi Western Union för snabb, säker och billig överföring. 

Som extra säkerhet delar jag, Torbjörn, upp större summor i mindre portioner. Innan jag skickar nästa omgång väntar jag på SMS från Chanra med kvitto att pengarna kommit fram. I det här fallet har jag skickat 800 + 800 +750 USD. Bilden visar ett av kvittona på 800 USD jag fått från Chanra. Klicka gärna på kvittot, så blir det större och går lättare att läsa.

Nu kan Chanra och Khun Sopha slutföra köpet av laptops.Dags för ett nytt skolår i Sihanoukville!

2008 var min hustru och jag på en turistresa till Kambodja! Fångade av kulturen, Pol Pot, människorna och deras liv startade vi 
skolan. Nu 15 år senare kan jag, med stöd av givmilda människor, organisationer och företag, ge klartecken för 2024! 

Så vi drar i gång! Hoppas du vill följa med! Liksom tidigare försöker jag beskriva livet på skolan mha bilder, filmer och texter. De flesta från manager Chanra som jag har kontakt med i stort sett varje vecka!
För "Skolprojekt Kambodja!
Torbjörn Andersson