Utveckling 2024


Under den här rubriken kommer jag löpande att redovisa händelser på  Community English School 2024.  Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta mig via e-post eller telefon.

Vill du se vad som hänt på skolan under tidigare år väljer du årtal under fliken "Utveckling".

OBS! Beskrivningen är gjord så att de senaste händelserna kommer först och de äldre allt längre bak.

För "Skolprojekt Kambodja"
Torbjörn Andersson
0701-75 44 48240506 Skolan "rullar på"

Här kommer några bilder och filer som manager Chanra skickat över till oss i Sverige. Här är de äldsta eleverna. De läser engelska för Bunny på nivå 12.

Ett svep genom några lektioner

Som vanligt tittar vi först in till nybörjarna och deras lärare Rath Raksa. Många intresserade elever trängs vid "svarta tavlan" för att skriva och stava på engelska.

Hos engelsklärare Khath Channthou lägger man kanske mest märke till hennes dotter, som leker med boll medan mamma lär ut

Slutligen besöker vi Sambath och hans lite äldre elever i engelska.

Datautbildningen är mycket populär

Lektionssalen ligger på övervåningen i skolhus 2. Både flickor och pojkar gillar att lära sig mer om dataprogram som Microsoft Word och Excel. Extra spännande att också lära sig hur man söker och hämtar kunskap via Internet.2024-04-05 Månadens filmer och bilder

Vi har sedan länge rutinen, att när Chanra fått pengar för månadens drift av skolan, ska han skicka bilder och ev små videosnuttar, för att visa att de pengar han får från våra givare kommer rätt.

Här är en  film med lärare och elever i grupp 1, grupp 2, grupp 3 och grupp 4-5.

Grupp 1 - Nybörjarna

Som du kanske såg och hörde är det entusiastiska elever under ledning av  Rath Raksa.

Grupp 2 - Lärare  Kath Channthou

Eleverna tackar för hjälpen de får från Sverige. I videon kan du höra eleverna träna läsning i grupp.

Grupp 3 - Lärare Sambath

Attt eleverna är lite äldre märks bl. a. av att det är en lugnare, tystare, koncentrerad stämning i lektionssalen.

Grupp 4 och 5

Läraren Bunny har varit med längst i vår skola. Han är klippan bland lärarna och den som oftast för delas talan.

Datagruppen

Vi är mycket glada att vi kunnat åter genomföra utbildningen i arbetet med datorer. Khun Sopha är kunnig och mycket uppskattad lärare.2024-03-04

Värmen i klassrummen kan bli jobbig för både elever och lärare. För at få lite bättre klimat önskade skolan att få bidrag till ett antal fläktar. På bilden i datasalen har de fått en fläkt som står på ett stativ.

Lärarna Sambath och Khun Sopha hjälps åt att packa upp och montera i hop fläktarna. Vi har köpt 5 fläktar, a till varje lektionssal. Kostnaden blev 260 USD,  ca 2 900 kr.

Nedan är en video som visar installationen  av fläktarna. 

Ny fläkt på plats

Nu återstår bara att koppla in elen på den här fläkten i klassrummet för grupp 1.  Rath Raksa heter deras nya lärare.

Lite fundersam!

Några elever i grupp 3. Killeen tycks tänka på något annat än engelskan. Läraren Sambath har dock fångat flickan bakom till 100 %.

Uppskattat stöd från Sverige!

Som vanligt vill elever och lärare tacka alla givare i Sverige för det stöd som gör skolan möjlig.240223

Intervju med vår nya engelsklärare Rath Raksa.

Nu har jag, Torbjörn, fått möjlighet att prata med vår nya lärare. Med hjälp av FaceTime och min mobil kunde jag filma intervjun hemma i Sverige. 

Rath Raksa är 19 år och bor i Sihanoukville inte långt från vår skola. Hon är en ambitiös tjej med stark vilja att bli en bra engelsklärare.

Eller vad sägs om:

  • Rath Raksa går nu 1:a året på en fyraårig utbildning i engelska på Build Bright University i Sihanoukville . 
  • För att tjäna pengar och träna sin engelska arbetar hon morgnar och eftermiddagar som lärarassistent på Like Internationell School i
    Sihanoukville.
  • Kvällstid är hon ju lärare i engelska för nybörjarna i vår skola. Det ger henne möjlighet att praktisera sin engelska, säger hon.
  •  Men inte nog med det. Lördagar och söndagar åker hon taxi till huvudstaden Phnom Penh cirka 25 mil norr om Sihanoukville. Där läser hon pedagogik på Nationella Institut of Education. Troligen har hon ganska välbeställda föräldrar. De hjälper henne med kostnaden för taxi. 

Det är inte underligt att hon säger att hon inte har någon ledig tid i veckan.

 Jag tycker att hon redan har riktigt bra engelska och jag tror det blir bra med henne som lärare för nybörjarna i engelska.2024-02-14

Vi har fått en ny lärare till den yngsta gruppen. Hon heter Rath Raksa. Jag, Torbjörn, vet inte så mycket om henne. Manager Chanra har säkert gjort ett bra val. Om ett par dagar ska ska jag prata med henne via FaceTime. Sedan vet jag nog lite mer som du kommer att kunna läsa om på hemsidan.


Grupp 1, de yngsta, är också med som en kort videosnutt i filmen Chanra skickat över.

Videon börjar med ett kort besök hos  Rath Raksa. Därefter får vi titta in hos läraren Sambath i grupp två med elever som har kommit ungefär ½-vägs i sina engelskastudier.
Sist men inte minst  ser du läraren Bunny som har ansvar för elever som kommit längst i att lära sig engelska.

Bilder från var och en av våra utbildningar. Ovan har du till vänster de yngsta eleverna, men det kan också vara äldre elever som börjar sin engelskautbildning. Allt eftersom lärarna bedömer att en elev har lärt sig klart på en nivå får eleven börja i en "högre" grupp. Bilderna därefter är från grupp 2 med läraren Khath Schannthou resp grupp 3 vars lärare är Sambath. Nedan har du en bild från skolans mest avancerade utbildning i engelska. Läraren heter Bunny. Khun Sopha ansvarar för skolans datautbildning. Eleverna visar ett blädderblocksblad där de tackar för pengarna från skolans sponsorer.2024-02-05

Datautbildningen kan stata igen! Inte underligt att eleverna och läraren Khun Sopha är så glada!

Tack vare en del extra bidrag från några av våra givare har det varit möjligt att köpa 5 nya och reparera 5 "gamla" laptops. 


Nu är datorerna på plats! Khun Sopha plockar precis upp de nya Delldatorerna!

Skrivbordet på en ny laptops

Om du förstorar bilden genom att klicka på den kan du nog se att ikonerna har engelsk text. Nyttan av engelskautbildningen på skolan syns direkt!

Tack Sverige!

Extra kul att Sok Chanra kan skapa blandade grupper med både tjejer och killar. 2024-01-22

Datautbildningen, att få lära sig hur man kan arbeta med dataprogram som Word, PowePoint, Excel eller hämta kunskap på Internet har varit mycket eftertraktad bland eleverna.

Våra laptops köpte vi 2014 då utbildningen startade. Under hösten i fjol slutade flera av datorerna att fungera. Khun Sopha, vår datalärare, kunde inte längre ge utbildning med godtagbar standard. Sista ½-året 2023 var vi tvingade att stoppa utbildningen. Vi hade inte pengar till att direkt ersätta trasiga laptops.

Under jul- och nyårshelgerna har vi fått in en hel del generösa gåvor till skolan. Manager Chanra har funnit att intresset för utbildningen finns kvar och att Khun Sopha vill vara lärare. Vi vågar därför starta upp utbildningen igen. Det finns ingen anledning att samla gåvopengar på hög. De skall gå till utbildningen! Skulle det knipa hoppas vi på lite extra stöd från några av våra sponsorer. 

Tillsammans med en servicefirma har Khun Sopha och Chanra funnit att 5 gamla laptops kan repareras för 40 USD/st. 

Det är de 5 laptops du ser på bilden nedan. Dessutom får vi, tack vare manager Chanras foto, följa med in till
serviceteknikern och se när han byter, som jag tror, hårddisk på en laptop. Tyvärr saknar videon ljud.

Vi måste också köpa 5 nya laptops för att ersätta gamla, som måste slängas.

Chanra och Khun Sopha har förhandlat fram ett pris på 470 USD/st, som jag godtagit. Totala priset för 5 st blir då 2350 USD ca 26 000:-.

Nästa steg blev att överföra pengar från våra sponsorer i Sverige till Chanra i Sihanoukville. Som du kanske minns från 2023 använder vi Western Union för snabb, säker och billig överföring. 

Som extra säkerhet delar jag, Torbjörn, upp större summor i mindre portioner. Innan jag skickar nästa omgång väntar jag på SMS från Chanra med kvitto att pengarna kommit fram. I det här fallet har jag skickat 800 + 800 +750 USD. Bilden visar ett av kvittona på 800 USD jag fått från Chanra. Klicka gärna på kvittot, så blir det större och går lättare att läsa.

Nu kan Chanra och Khun Sopha slutföra köpet av laptops.Dags för ett nytt skolår i Sihanoukville!

2008 var min hustru och jag på en turistresa till Kambodja! Fångade av kulturen, Pol Pot, människorna och deras liv startade vi 
skolan. Nu 15 år senare kan jag, med stöd av givmilda människor, organisationer och företag, ge klartecken för 2024! 

Så vi drar i gång! Hoppas du vill följa med! Liksom tidigare försöker jag beskriva livet på skolan mha bilder, filmer och texter. De flesta från manager Chanra som jag har kontakt med i stort sett varje vecka!
För "Skolprojekt Kambodja!
Torbjörn Andersson