Utveckling


På den här sidan beskriver vi hur projektet utvecklats över tiden. Vi redovisar också de planer vi för närvarande arbetar med. Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta oss via e-post eller telefon.

OBS! Beskrivningen är gjord så att de senaste händelserna kommer först och de äldre allt längre bak. 


2015

Sedan något år tillbaka bildade vi en ideell förening -”Skolprojekt Kambodja” – som är godkänd av Skatteverket. Vi har en
liten styrelse bestående av Torbjörn (ordförande), Gunilla, vår son David och vår dotter Elin.

Tack vare dig/er som bidragsgivare så kan vi driva skolan. Naturligtvis hoppas vi på ditt fortsatta engagemang så att de fattigaste barnen och ungdomarna kan få möjlighet till utbildning vid vår skola.

November - December 2015

Julfesten 2015-12-27

Enligt vår tradition vid skolan avslutar vi året med den länge efterlängtade julfesten. Alla vid skolan är engagerade och bidrar till en av årets höjdpunkter.

Sok Ny

En av våra lärare, Sok Ny, skall få sitt första barn i december.  Vi önskar henne lycka till med ett litet bidrag till familjens budget. Hon får 5 månader ledigt från skolan.

Chanra har ordnat med vikarie. Hon heter Lynang och har bl.a. läst engelska på universitet.

Von Sophek Tra

En av de elever vi intervjuade. Han är 20 år gammal och har fått jobb som kypare/vaktmästare.  Arbetar mellan 08.00 och 17.00 och tjänar 80 USD per månad.

Intervjuer

Det är intressant att kunna följa upp vilken nytta elever haft av utbildningen de får vid skolan. I november intervjuade vi fem elever som gått på skolan. Tack vare utbildningarna i sömnad, engelska och data har eleverna fått arbete i butik, hotell och restaurang.

Hösten 2015

Utbildning i engelska

Utbildning genomförs som tidigare i 5 grupper med ökande svårighetsgrad från nybörjare till mer avancerade. Nedan är bilder från nybörjare, från 7 år och uppåt, och grupperna 2 resp 3. Speciellt för nybörjargruppen är efterfrågan på utbildning mycket stor. Helst skulle gruppen delas i 2, men för närvarande har vi inte pengar till ytterligare en lärarlön, ca 500:-/mån. Som du också kan se, åldern är inte avgörande för när du får flytta upp till en mer avancerad grupp utan dina kunskaper i engelska.

Mr Bunny och grupp 5

Ibland ber vi vår manager Sok Chanra att filma lite från utbildningen. Dels för att kunna visa våra sponsorer att utbildningarna genomförs som vi säger. Dels tycker vi själva det är roligt att följa utbildningarna. Här en liten video från gruppen som läser den mesta avancerade engelskan i vår skola.

Några bilder från sömnadsutbildningnen. Chanra visar stolt tyger som köpts in till eleverna som ska sy dräkter de skall ha på sig vid Apsaradansen vid julfirandet.

För att ytterligare spetsa utbildningen i både engelska och datorkunskap köpte vi in en datorkanon till skolan 2014. Här ser vi hur engelskläraren Mr Bunny får hjälp av dataläraren Nimol att koppla in kanonen på sin nya dator.

Under hösten har vi tecknat nytt avtal för Internet till skolan. Kostnaden var 360 USD (Amerikanska dollar) för 1 år.

Skolan behövde ha en ny ljudanläggning t.ex för att kunna spela musik vid fester, t.ex jul och Khmer New Year.

Vår viktigaste lärare, Mr Bunny, behövde också få en ny dator, 400 USD.

Juni 2015, har vi startat ett omfattande upprustnings- och förbättringsprojekt vid skolan. En ritning, framtagen i samarbete med Bo och Carina Liedberg i Singapore och Sok Chanra, ger en bild av det som ska göras.

Som i alla projekt vid skolan började vi med att se vilka behov som fanns och prioritera de viktigaste. Allt i samråd med vår manager Sok Chanra.
Chanra kontaktade sedan 4 olika byggare för att kunna jämföra deras anbudspriser.
Billigast, men också säkrast, ansåg vi alla var att anlita den byggare som tidigare byggt skolhusen åt oss.

Projektet omfattar:

  • 2 nya toaletter med 2 platser för att tvätta händer i rinnande vatten.
  • Diskbänk med rinnande vatten för diskning efter frukosten.
  • Mur med "Gunnebostängsel" runt hela skolområdet. Muren kommer att fungera som avskiljare för regnvatten som påverkar skolbyggnaderna negativt. Nätet hindrar också de minsta eleverna från att ramla ner och skada sig i djupt dike längs skolområdets ena sida.
  • Beläggning av hela skolgården med cement. Idag är underlaget grus vilket skapar bekymmer.

Kostnaden för hela projektet är 9900 USD dvs ca 85 000 kr, vilket vi godkänt.

Vi är därför tacksamma för alla bidrag som kan underlätta för oss att finansiera projektet!


Arbetslösheten är stor även i Kambodja. Genom att engagera 5 byggnadsarbetare från regionen Kampong Cham kunde vi få bästa pris och samtidigt ge sysselsättning åt några arbetslösa.

29 maj drogs arbetet igång.

Först fälldes en kokospalm för att få utrymme för toaletterna.

3-7 juni 2015

Här kan du följa bygget allt eftersom Chanra skickar bilder. Vi kan också dagligen följa projektet via Skype

Grus och sten lastas av på skolgården.  Bilderna är våra kvitton på att pengarna används rätt.

Grund för mur grävs.

Armeringsjärn kapas.

Mur armeras.

Muren byggs med stora stenar.

Ovanpå muren skall gjutas stolpar för nätet.

Formar för stolpar.

Cementen blandas för hand och bärs till gjutningen i hinkar.

Här fylls formen till en pelare på.

8 - 15 juni 2015

Byggjobbare vinkar till Sverige.

Mur bakom skolhus 2.

Nät rullas ut och sätts upp ovanpå den låga muren.

Från trappan till hus 2 får du en överblick över muren mot det djup diket.

Bottenplattan till toaletterna börjar också ta form.

Chanra hugger av rötter från fällda kokospalmen.

Roten är lös och roten ska bort.

Pust!

4 man för att bära stocken!

Canra kör grenar. 

Byggjobbarna har rast!

Sand till cementen.

Tegel till toaletterna.

Toalettväggar muras.

Bärlager av sten på skolgården.  

Hinken med cement är tung.

Solgården jämnas till

20 - 27 juni 2015

Regn stoppar arbetena några dagar.

Byggarbetarna från Kampong Cham lagar sin mat över öppen eld och övernattar i skolan. Arbetet måste ske när det är ljust ute dvs mellan ca 05.00 och 18.00.

Maten tillagas över öppen eld.

Fisk på dagens meny

Välförtjänt middag efter en dags hårt arbete.

28 juni - 6 juli 2015

Chanra upptäcker att man glömt att räkna in en port till skolområdet i det totala priset för
ombyggnationen. Inte helt olikt vad som är regel i svenska byggen! Som alltid får Chanra förhandla med olika leverantörer. Ber om tid och presenterar till slut ett pris som vi kan godta.

Ingången till skolområdet där porten ska in

Chanra ber om tid att förhandla pris

Inom kort kommer sedan bilder över hur tillverkningen av porten sker vid skolan.

Khemara, vår kokerska och Chanras hustru, hjälper hela tiden till på bygget.

Här bär Khemara bort överbliven sand.

Samtidigt som en byggjobbare svetsar skena som porten skall rulla på.

Och Chanra övervakar som alltid!

Även Sambath, lärare för det yngsta barnen, bidrar. Här gäller det att blanda cement och lägga golv. På bilden syns också ett nyuppsatt tak för solskydd.
   Därunder skall sedan utemöbler, bord och stolar, för eleverna placeras.

Muren runt skolan växer! Dels blir skolområdet inhägnat och dels skyddat mot regnvatten utifrån.  Cementen på skolgården har knappt torkat innan fotbollsmatcherna startar. Nya mål har de också fått!

Bygget av den nya toaletterna börjar också bli klar. Notera toalettstolen utanför till vänster. Chanra är glad och stolt.

Toaletterna färdiga och vattnet installerat. En stor förbättring sedan tidigare!

Duschar

Här finns också vattenutkast för att kunna hålla toaletterna rena.

Utanför finns tvättställ för handhygien.

Upprustningen snart klar

Slutligen återstår en skylt över ingången till skolan

Lärare och elever är mycket tacksamma för nya toaletter, staket runt skolområdet och cementerad skolgård, som gör att det går att hålla skolgården finare.

Upprustnings- och förbättringsprojektet vid skolan ät vår största investering sedan starten av skolan 2008. Kostnaden blev 9900 USD (amerikanska dollar) dvs ca 85000 svenska kronor. Vi förberedde projektet under lång tid och tills vi samlat tillräcklig ekonomisk styrka och resultatet har blivit det vi avsett och mottagandet mcket positivt från lärare och elever.

Avsnittet om upprustning av skolområdet började "Juni2015". För fortsatt beskrivning av skolan under resten av 2015, hoppa till "Hösten 2015" ovan.
Maj.
Vi lever i olika kulturer. I Kambodja finns inte samma miljötänkande och system för avfallshantering som vi utvecklat i Sverige. Att hålla rent i och omkring skolan är inte självklart. Därför blev första steget, innan vi kan starta utvecklingsarbetet vi beskriver ovan, att elever och lärare ska städa skolområdet från plast och annat skräp.

Som så ofta förr blir det effekt av det vi och Chanra är överens om. Så bara några dagar efter att vi pratats vid kom följande bilder på e-post.
Ingen klarar sig utan bra samarbetspartners! Vi i "Skolprojekt Kambodja" har många! En del känner vi bara genom namnen som återkommer varje månad med ett bidrag. Andra jobbar vi ofta och nära med. Ett sådant par är Bo och Carina Liedberg. Under delar av året arbetar och bor de i Singapore. De har tidigare bl. a. jobbat fram sponsring av hårdvaran till datorutbildningen. I månadsskiftet april/maj hade de bestämt en ny resa till skolan i Kambodja. Sådana besök är guld värda! Dels får Chanra möjlighet att visa upp skolan och att de medel som han får för driften använts som de ska. Dels får vi en direktlänk mellan oss i Sverige och skolan.

Nu passade det extra bra eftersom vi en tid har diskuterat att bygga nya toaletter och en del andra åtgärder att utveckla undervisningen. På plats kunde Bo och Carina diskutera och prioritera olika åtgärder. Resultatet blev en lista med nödvändiga och viktiga insatser. Det gäller t.ex. nya toaletter, tvättställ för handtvätt och bättre hygien vid toaletterna, diskbänk vid matserveringen, låga murar för att styra undan vatten från skolhusen under regnperioder och datorstöd till engelsklärarna som möjliggör effektivare utbildning.

Nu får Chanra jobba hårt för att få fram praktiska lösningar och kostnadsberäkningar och vi för att samla in medel till finansiering.

Nedan finns några bilder Bo och Carina tog vid sitt besök.

Bo och Carina hade med sig en mängd fantastiska sportprylar till skolan. Som ni ser fotbollar, sportstrumpor, tröjor, vattenflaskor mm. mm. Dessutom reflexband till eleverna. På kvällarna, när skolan är slut för dagen, är det mörkt och stor risk för barnen att skadas på vägen hem. Allt sponsrat av fronta! Fantastiskt!

Khmer New Year

April 2015. I Kambodja firar man sitt Khmer New Year i april. I år var det den 10:e. Då ordnar Chanra, med vårt stöd, fest med lekar och mat på skolgården.
Tack vare dataprogrammet Skype kan vi "i direktsändning" följa hela dagens nyårsfirande. Videon har jag, Torbjörn, filmat från min datorskärm, klippt och publicerat på YouTube. Kvaliteten är inte den bästa, men man kan ändå få en känsla av hur vuxna och barn tillsammans gläds åt och bidrar till en härlig fest. En fest som blivit möjlig tack vare våra sponsorer.

Konsert i Björkhällakyrkan

12 mars ordnade Borensbergs Rotaryklubb en välgörenhetskonsert med Tamptations Jazz Band. Nettot efter konserten gick till vårt "Skolprojekt Kambodja". Ett mycket välkommet bidrag speciellt nu, när vi planerar upprustning och sanering av skolområdet. Likaså har Borensberg Rotaryklubb beslutat att sponsra lönen för en av lärarna i skolan.

2015 har börjat med full fart som vi vant oss med. Glädjen att få lära sig nytt och att utveckla skolan känns från Kambodja ända till Sverige.

Tack vare våra månatliga sponsorer kan vi se fram mot vårt 7:e skolår i förvissning om att ha medel för den "grå" vardaglig, men ack så viktiga, driften.

Knapphålsmaskin till sömnadsutbildningen

Sömnadslärarinnan Veasna är med och väljer ut en bra maskin.

Vaesna får information om en knapphålsmaskin.

Vaesna och vår kokerska Khamera, tillika vår maneger Shanras hustru, beundrar den nya knappnålsmaskinen


Här börjar redovisningen av arbetet vid skolan 2015.

Liksom tidigare är redovisningen i omvänd kronologisk ordning. Börjar med december och slutar som här ovan med januari.