Utveckling 2023


Under den här rubriken kommer jag löpande att redovisa händelser på  Community English School 2023.  Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta mig via e-post eller telefon.

Vill du se vad som hänt på skolan under tidigare år väljer du årtal under fliken "Utveckling".

OBS! Beskrivningen är gjord så att de senaste händelserna kommer först och de äldre allt längre bak.230908 

Månadens små videosnuttar visar att elever och lärare troget kommer till skolan varje dag. 

Det känns tryckt när man månad efter månad ser att skolan fungerar med våra duktiga lärare.

Khath Channthou

Sambath

Bunny

Sit velit

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.230816 Skolan har startat ett fotbollslag

Fotbollslaget

En av killarna i skolan har varit aktiv att jobba för att man ska ha ett lag. Khun Sopha, som varit datalärare på skolan, har stort av fotboll och tagit på sig att vara tränare.

Nya tröjor och byxor.

Jag, Torbjörn, tycker det är viktigt och har  hjälpt killarna med 150 $ till kläder och bollar. Khemara, manager Chanras hustru, är också engagerad och här delar hon ut tröjor till killarna.

Planering och beslut

Alla spelare i laget är med och planerar hur de skall träna och spela matcher.  .
230807 En dag i skolan

Arbetet i skolan löper på. I stort sett varje månad får jag bilder från skolan fotade av manager Chanra. Här är en bild från engelska grupp 2. Läraren heter Khath Channthou. Ni som följt skolan en tid vet att Khath brukar ta med sin lilla dotter till skolan. Enda sättet att ordna barntillsynen. Idag verkar hon intresserad av vad som står på skylten eleverna håller upp. 
De är som alltid mycket tacksamma att vi i Sverige har möjlighet att stå för skolans kostnader och att de får utbildning utan att behöva betala. Vilket de inte skulle ha råd med.

Vi tittar in hos de andra grupperna

Först besöker vi de äldsta och duktigaste eleverna.

De har också den äldsta och mest erfarna läraren i engelska, Bunny.

Nästa grupp är på nivå 3.

Sambath är deras lärare i engelska. Killen i rosa T-shirt får visa att han kan läsa en egelsk tex. Extra pirrigt att läsa inför alla de andra kompisarna. Men bra träning.

Nybörjarna och de elever som inte kommit så långt än har sedan en tid en ny lärare, Huy Sreyleak.

De här eleverna är de mest aktiva och går in för engelskan med liv och lust. 

Att de också lärt sig en hel del och är riktigt duktiga kan du se när vi kryper närmare skrivtavlan.

Här får de lära sig att en fisk kan simma, "Afish can swim" och en hund bitas, "A dog can bite." Efter den engelska texten har lärare också skrivit meningen på Khmer, kambodjanernas eget språk.

Klickar du på bilden blir den större och lättare att läsa

Chanra har också skickat korta videos från 3 av grupperna.

Du känner säker igen de olika lärarna och grupperna. I tur och ordning:

* Grupp 4 och 5 med lärare Bunny.
* Grupp 3 med lärare Sambath.
* Grupp 1 med lärare Huy Sreyleak.


Om inte annat så kan du höra grupp 1 de yngsta, mest entusiastiska och högljudda eleverna. De hörs över hela skolområdet. T.ex. när vi är inne hos grupp 3.
Något om valet i Kambodja 2023-07-23.

Kambodja är ett kungadöme och ska enligt författningen vara en liberal demokrati med flerpartisystem. Regelbundna val hålls, vart 5e år, men de demokratiska bristerna är stora. Landet domineras helt av regeringspartiet CPP (Canbodien People's Party) som är arvtagare till det gamla kommunistpartiet. Premiärminister Hun Sen har varit regeringschef sedan 1985.

  • Det kommande parlamentsvalet i Kambodja (2023-07-23) kommer inte vara ett fritt och rättvist val, det säger organisationen Human Rights Watch.

  • Landets premiärminister Hun Sen styr alltmer auktoritärt och fängslar oppositionspolitiker och begränsar yttrandefriheten. Nyligen stoppades ännu ett oppositionsparti, Candle Ligth Party,  från att delta i valet i juli.

  • ”Den demokratiska utvecklingen går åt fel håll”, säger Kimsour Phirit, talesperson för partiet som stoppats från att delta i valet.

230721 Lyssna på P1-morgon om valet i Kambodja.

Sammanfattande genomgång av läget inför valet, betydelsen av stöd från utlandet till utbildning i Kambodja. Trots försämringar i mänskliga rättigheter och avsaknad av demokrati, finns positiva tecken. Fler får gå i skola, korruption minskar mm. Premiärministern Hun Sen kommer dock att vinna valet, då det inte tillåts någon opposition.230716 Uppföljningsbesök från "Ministry of education".


230712 kom ett SMS från manager Chanra att "under Secretary of State Ministry of Education " tänkte besöka skolan en andra gång den 16 juli.

Ev skulle Chanra och lärarna då få "The Best Letter" från Utbildningsministeriet. Detta för att de bedrev en så bra skola för eleverna. Ett mycket bra betyg för skolan, menade Chanra.

Chanra undrade om de kunde få lite extra stöd så att Khemara och lärarna kunde laga till en god måltid till besökarna från Phnom Penh och eleverna.

Jag svarade att de naturligtvis skulle få det, bara Chanra kunde beräkna hur mycket de behövde. Någon dag senare hade Chanra och Khemara kommit fram till 150 USD, som jag lovat att skicka tillsammans med ordinarie stöd för månaden.

En video som visar när Khemara, lärarna och några vänner förbereder mat till besökarna från Phnom Penh.

Här vankas det kalasmat till delegationen från Utbildningsministeriet i Phnom Penh, elever och föräldrar till eleverna.
Chanra får också sitt diplom "The Best Letter". Det får han för att skolan han är manager för är bra och tar bra hand om eleverna enl utbildningsministeriet.

Chanra och lärarna visar stolta upp sina diplom. Från vänster Bunny (engelska gr 4 och 5), Chanra (manager), representant Utbildningsministeriet, Khath Channthou (engelska gr 2) , Huy Sreyleak (engelska gr 1) , Sambath (engelska gr 3) och Khun Sopha (data) .

Efter besöket frågade jag, Torbjörn, Chanra vad Utbildningsministeriet tyckte om skolan och vad de gjorde vid besöket. 

* De bad Chanra beskriva hur han gjorde för att ge eleverna en bra utbildning.
Jag älskar arbete med eleverna, blev Chanras svar.
* De undrade vilken utbildning Chanra hade.
Två år på universitet.
* Hur många år har ni drivit skolan för att den skulle bli så bra?
Sedan 2008.
*
Hur lägger ni upp och utvecklar utbildningen? 
Tillsammans!
* De tyckte inte namnet "Community English school", översatt "Gemenskapens Engelska skola" var särskilt bra. Varför har jag inte förstått.
*De frågade lärarna varför de ville jobba i skolan.
Svaren blev att de tycker om att hjälpa barnen i Kambodja genom att arbeta med Chanra.
* Utbildningsministeriet önskade att, då skolan bedömdes vara så bra, den skulle kunna hålla på länge än. Och att den skulle kunna bli större och  utvecklas till att ge mera stöd till samhället.
* Diplomen fick lärarna och skolan för att de ger så bra utbildning till eleverna.

Jag undrade om Utbildningsministeriet nämnde att de kunde ge ekonomiskt stöd till skolan.
* Det gjorde de inte. Bara moraliskt stöd.
Chanra skrev att han helst inte vill att Utbildningsministeriet "lägger sig i utbildningen". Han vill helst bara jobba med stöd från Sverige.


7 juli fick skolan också besök av representanter från "The Ministry of Education", Utbildningsministeriet, i Phnom Penh.

Det har, så vitt jag minns, inte skett tidigare.

Chanra, vår manager, skrev och berättade:

* Utbildningsministeriet har tillsyn över alla skolor i Kambodja, även privata som vår.

* Normalt besöker de inte små skolor som vår utan endast stora skolor och högskolor.

* Besökarna kom från huvudstaden Phnom Penh.

* De besökte skolan för att se hur vårt arbete för eleverna går till.

* De pratade med Chanra, lärarna och eleverna.

* De ville veta hur planerna för skolan ser ut.

* De hade med sig böcker och pennor till eleverna.

* Gruppens ledare är också vän med Chanras hustru Khemara, som tidigare var vår kokerska.

Vid podiet ser du ledaren av besöket från Phnom Penh och Khemara, som också arbetar i ett statligt projekt för utsatta kvinnor i Sihanoukville.

Inte bara eleverna utan också många föräldrar var intresserade av det unika besöket på skolan.

Här packar besökarna från Utbildningsministeriet upp böcker och pennor till eleverna. Mannen i blå skjorta ser också ut att komma från Phnom Penh.

Här får eleverna var sin kasse med presenter från utbildningsministeriet. Besöket är mycket stort för skolan.Bilder från skolan 5 juli 2023

Här kommer några bilder från skolan 5 juli. Vi försöker alltid visa "färska" bilder, vilket också skall synas i bilderna. Det är viktigt för trovärdigheten i det vi skriver och visar. 

Genom att förstora bilden syns datumet tydlig på den nya skrivtavlan. Vill du lära dig att stava på Khmer, Kambodjanernas språk, kan du också se några ex i den förstorade bilden.

Läraren är  Huy Sreyleak, som tidigare jobbat på skolan som vikarie för Khath Channthou, då hon skulle föda barn 2022. Nu jobbar hon för eleverna i den yngsta gruppen, då Sambath dy återgått till att köra taxi. Ger mera i lön. Sambath gick själv igenom skolan innan han läste på universitet och körde tax  i egen bil. Pandemin tog bort alla taxikunder så han hobbade i skolan i ca 2 år i stället.

Här är ett par korta videos från Kath Channthou's, Sambath dä och Bunny´s engelskaklasser.April - maj  2023

Ibland kommer Chanra med önskemål om nya läroböcker, städmaterial eller som här 2 nya White Boards. 

Dels för "nybörjarna" grupp 1, lärare Sambah dy, och dels för grupp 2 vars lärare är Khath Schanthou.

På första bilden tar läraren Sambath dy bort den gamla, slitna White Boarden. Eleverna är som alltid glada och tacksamma att få lära sig engelska.

Även grupp 2 behövde en fräsch White Board.

Lärare och elever hjälps åt att sätta tavlan på plats.

Rektor Chanra är mycket noga med att alltid skriva ett blad där de tackar för det stöd de får från våra sponsorer i Sverige. Genom att datera bladet visar han att pengarna, i det här fallet 80 USD ca 900 kr för två White Boards, som han önskat och vi skickat över också har använts på rätt sätt.

Bunny är lärare i 2 grupper.

Här är det grupp 4 som får hjälpa att läsa och förstå en text. Koncentrationen är på topp. Tacka före det! Bunny är en mycket erfaren och omtyckt lärare.Mars 2023 : Skolarbetet "rullar på"

Vi tittar in i engelskalektionerna för grupp 1 och grupp 3. Lärare är, som tidigare, Sambath och Sambath. För attt skilja dem åt kallar vi den ena, i grupp 1, den yngre (dy). Sambath den äldre (dä) tar hand om grupp 3.

Som du ser är det gott om elever som vill lära sig engelska i båda grupperna. 

Vår manager skickar bilder och videos som vanligt.

För att lära sig engelska i Kambodja måste eleverna betala för sin undervisning . I vår skola är dock utbildningen gratis för eleverna. Tack vare att enskilda, organisationer och företag i Sverige skänker pengar till skolan är detta möjligt. Våra elever är fattiga och skulle aldrig ha råd att betala.

Vi har 5 grupper i engelska. Lite mer avancerad engelska för varje grupp. Här ser du några bilder från i tur och ordning grupp 2, 3, och 5. 230302 Månadens bilder

Många gånger tar skolans manager Sok Chanra lite bilder och filmer från skolan i samband med att de får pengar till nästa månad. Den här gången kom bilderna den 2 mars.

De blev liggande en tid hos mig, Torbjörn, innan jag fick möjlighet att lägga ut dem på nätet.  Men här är "månadens bilder".


Vi börjar med de yngsta eleverna som är ca 30 st. Sambath dy är deras lärare. Alltid ser Chanra till att det finns något i bilderna som visar att de är nytagna.

Khath Channthou

Du känner nog våra lärare om du följt med i skolans arbete en tid. Khath är lärare i engeiska för de elever som kommit lite längre utbidningen.

Vem tittar upp bakom skylten?

Skolans yngsta elev? Nej, men Khath Channthou´s lilla dotter. Hon får nog bra tillsyn av alla eleverna medan mamma jobbar som lärare.

Sambath dä

Här är ekleverna fullt koncentrerade att skriva engelska glosor, gissar jag.

Bunny

Eleverna är lite äldre. Bunny är lärare för grupp 4 och 5. När de är godkända ska eleverna kunna ta jobb där kunskap i engelska krävs. Eller gå vidare till högre studier.

Khun Sopha

Mycket duktig och omtyckt lärare i data. Har också varit skolan trogen i flera år, vilket vi är mycket tacksamma för.

Två elever vid varje laptop.

Micrsoft Word, Excel, PowerPoint och att söka på nätet ingår i utbildningen. Både killar och tjejer har roligt och gläds åt att få lära sig det nya.2023-01-31
Skolan är igång sedan början av januari. Vi gör några korta besök hos våra olika grupper elever i engelska


Först tittar vi in hos grupp 2 under ledning av Khath Channthou. Dottern, knappt ett år, vilar tryggt i mammas famn. 

I snabb följd besöker vi sedan grupp 3, där läraren Sambath dä (den äldre) läser en text för eleverna.  Sedan de äldsta eleverna hos Bunny.

När vi kommer till de yngsta barnen, som har Sambath dy (den yngre) som lärare, har de förberett en hälsning till alla goda givare i Sverige.

Fotot står manager Chanra för. Han skickar också, som du kanske hör, ett varmt tack till Sverige. 

Missade du elevernas tack?

"Stort tack för ditt stöd till lön till våra lärare i Community School! Stöd från Sverige. 31 januari 2023." 

Bara blickarna från flickorna som håller blädderblocksbladet är tillräckligt tack. Man förstår hur mycket skolan betyder för dem.

Eleverna lyssnar koncentrerat på Sambath dä, när han läser en text på engelska för dem. Det gäller att försöka hänga med.

En bild från den grupp elever som kommit längst i sina studier av engelska. Lärare är Bunny, vår mest erfarne lärare.

Härligt!

Nu startar vi upp ett nytt skolår i vår skola i Sihanoiukville!Våra duktiga lärare är numera väl kända sedan flera år!
Manager Sok Chanra håller som tidigare ordning och reda i skolan!
Sist, men inte minst, har vi våra vetgiriga och entusiastiska barn och ungdomar, som skolan är till för!