Utveckling 2022


Under den här rubriken kommer vi löpande att redovisa händelser på  Community English School 2022.  Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta oss via e-post eller telefon.

Vill de se vad som hänt på skolan under tidigare år väljer du rubrik under fliken "Utveckling".

OBS! Beskrivningen är gjord så att de senaste händelserna kommer först och de äldre allt längre bak.

Hjärtligt tack till alla som bidragit till skolan 2022!

Fantastiskt!

Tack vare er har vår ideella förening "Skolprojekt Kambodja" kunnat ge ett stort antal barn och ungdomar i Sihanoukville, Kambodja, utbildning de annars aldrig skulle fått!
Utbildningen ger dom verktyg att skapa sig en bra framtid i ett av sydostasiens fattigaste länder!
Jag hoppas ni vill vara med oss även 2023!
För Skolprojekt Kambodja
Torbjörn Andersson


Julfest på skolan

2022-12-25
Äntligen är det dags för årets höjdpunkt på skolan! En riktig julfest!

Både 2020 och 2021 blev inte avslutningen på skolåret som elever och lärare ville ha det. EN RIKTIG JULFEST!

2022 har elever och lärare planerat och övat sedan oktober! 

Välkommen! 

"MERRY CHRISTMAS! HAPPY NEW YEAR! SUPPORT FROM SWEDEN! THANK YOU VERY MUCH!  
DATE 25th December 2022-2023.
Lärare och föräldrar förbereder maten.

Våra elever hör till de fattigaste i Kambodja! Coronan har ställt till det än värre. Då är det inte mer än rätt att de ska få ett riktigt skrovmål på julfesten!

Chanra har filmat och fotat. Du kan se hur han, lärarna Bunny och Khun Sopha hjälps åt att över öppen eld laga en stor gryta med kyckling, grönsaker och curry.

Ett hundratal barn och ungdomar, men även ett antal gamla och sjuka, som bor nära skolan, får mat under julfesten. Lärarna Khun Sopha samt Sambath dä får hjälp av ett par föräldrar.

Men innan det blir mat har eleverna förberett sketcher, dans, sång mm.

Elevernas bord och stolar i klassrummen har flyttats ut på skolgården, som snart fylls av rödklädda elever i spänd förväntan. Manager Chanra har sagt till
att alla elever, som har en röd t-shirt eller blus, skulle ta på sig den. Det är ju jul! Utanför står också en hel del nyfikna föräldrar!
Dagens program presenteras av ett par elever.  Filmat i Borensberg via FaceTime från Sihanoukville. Skärpan blir lite sämre då.

Traditionella Kambodjanska danser inledde programmet

Flickorna utför en "Greeting dance". Apsaras är himmelska nymfer i den buddhistiska tron. Apsarasdanser är en graciös och unikt kambodjansk konstform. Kläderna sydde några elever för ett antal år sedan. Notera gärna deras eleganta sätt att röra sina händer och fötter.

"Coconut shell dance" är en traditionell kambodjansk folkdans. Eleverna har tränat mycket för att bli så duktiga.

I Borensberg är vi uppkopplade över internet hela dagen och kan följa julfesten "live"!

Khun Sopha och Sambath filmar festen med mobil i Sihanoukville. Jag, Torbjörn, tar mot filmen via FaceTime och filmar av min mobil med min kamera. Sedan blir det lite "klippa och klistra". Resultatet ser du på 4 små filmer. Tyvärr blir ju inte kvaliteten på filmerna lika bra som på de filmer och bilder Chanra skickar över. Men filmerna ger ändå lite smak av årets största fest!

Det är sång, dans och små sketcher eleverna tränat in. Alla åldrar bland eleverna tycker det är toppen att få uppträda på scenen inför kompisar, en del föräldrar, "Sweden" och en del andra nyfikna. Publikens jubel och applåder möter dem!

Festen avslutas med att alla eleverna och en del gamla i kvarteret får sig ett riktigt skrovmål! Det är gryta på kyckling, grönsaker och curry. Fritterade kycklingklubbor. Bröd och olja att doppa i. Pricken över i är burken med Coca Cola.Oktober 2022

Glädjen över skolan är stor hos de fattiga barnen och ungdomarna i Sihanoukvillle. Eleverna slutar aldrig att tacka "Sweden" för att vi kan ge dem utbildning de annars aldrig skulle ha råd med.

Manager Chanra och jag, Torbjörn, har kontakt med varandra vi Skype eller FaceTime varje vecka. Det finns alltid något som bestämmas.

Ibland skickar Chanra några bilder och "videosnuttar" från skolan.

På bilden väntar eleverna i grupp 1 på att dagens lektion ska börja.

Sambath dy är lärare för nybörjarna i engelska.

Ofta , men inte alltid, skolans yngsta elever. Även äldre barn/ungdomar, som inte läst engelska tidigare, börjar i grupp 1.

Som ni hör är entusiasmen och ljudnivån hög när högläsning står på programmet.

Manager Chanra filmar och tackar också för stödet till skolan.

Khath Channthou är lärare i engelska för grupp 2.

Vi har 5 grupper i engelska. För varje grupp stiger svårighetsgraden och kraven. För att få gå upp till nästa grupp måste läraren bedöma att eleven klarat kraven i nuvarande grupp. Att byta grupp har således inte med elevens ålder att göra utan kunskapen.

Kath Channthou fick sitt andra barn, en flicka, i början av året. Nu får den lilla tjejen följa med mamma till jobbet. Hon är i alla fall den yngsta av skolans elever!

Samath dä heter läraren i engelska grupp 3

Jag skriver Sambath dä (den äldre) eftersom vi har två lärare med namnet Sambath. Sambath dy, som har grupp 1, är den yngre av dem.

Videosnutten kom fån manager Chanra. Vi är väldigt glada att vi kunnat behålla nuvarande grupp lärare trots stora osäkerheter pga Covid-19 och nu ekonomiska bekymmer. De är alla mycket engagerade i skolan, tycker om eleverna och har stor förmåga att lära dem på ett bra sätt.

Engelska grupp 4 och 5 och datautbildning 

Det är våra mest avancerade utbildningar. Bunny håller i engelskan och Khun Sopha i datautbildningen.

Bunny är lugn och trygg och den som oftast framför lärarnas synpunkter. Vid senaste samtalet med Khun Sopha meddelade han att många vill lära sig att arbeta med Word, Excel och Power Point. Han har därför dubblerat antalet elever vid datorerna.


Sommar och höst 2022: För lite intäkter att driva skolan som hittills!

Eleverna på skolan hör till de fattigaste i Kambodja. Tack vare gåvor från privatpersoner, organisationer och företag har eleverna inte behövt betala för undervisning och frukost. De har helt enkelt inte råd. 

Under en längre tid har bidragen till skolan minskat. Dessutom har kronans värde fallit kraftigt i förhållande till den amerikanska dollarn, som vi betalar lärare, material, mat mm med. Verksamheten kostar därför allt mer i kronor räknat.

Under sommaren har vi, manager Sok Chanra, lärarna och jag, haft många och långa diskussioner hur vi ska kunna hantera den uppkomna situationen. 

Vi har varit helt överens om att vi inte kan börja ta betalt från eleverna. Inga av eleverna skulle ha pengar till det. Likaså kom vi fram till att utbildningen, lektionerna, är det viktigaste och som vi måste prioritera. Då måste vi stryka något. Beslutet blev att vi för närvarande inte kan servera frukost till eleverna. Det var ett mycket svårt beslut! Vi vet hur avgörande maten har varit för eleverna. Inte minst när pandemin Covid-19 härjade som mest.

Genom att sluta servera frukost har vi minskat den månatliga driftkostnaden från ca 14 000:- till ca 7 000:-.

Tyvärr får vi för närvarande inte in tillräckligt ens för detta. Men det har gjort att vi räknar med att kunna fortsätta med utbildningen ytterligare ca 6 mån. 

Vi hoppas bl.a. på att julen kan bidra till att "öppna plånböckerna" hos våra sponsorer. Inte minst den traditionella julfesten är årets höjdpunkt för eleverna och som de redan börjat fråga om.Juni och maj 2022

Full aktivitet i skolan. Glädjande nog har vi kunnat ge utbildning i flera månader utan att bli avbrutna av covid-19.

Manager Chanra skickar regelbundet bilder från skolan till oss i Sverige via internet.  Som du ser är det fullt med elever i de olika grupperna. Skolan är populär och behovet av utbildning mycket stort i Kambodja.

Videosnuttarna visar först Khath Channthou och hennes engelska grupp.  Grupp 1, se yngsta eleverna, är "mer än full". Sambath, som skriver på Whiteboarden, får slita hårt.

Khath Channthou och grupp 2.

Sambath och grupp 1.

Soeung Sambath och grupp 3.

Läraren Bunny har 2 grupper, 4 och här 5.

Khun Sopha och datagruppen.

Datautbildningen är också mycket eftertraktad.

Vi serverar frukost tidigt på morgonen 6 dagar i veckan.

Vår kokerska Khemara lagar till maten och står för serveringen. Ris ingår nästan varje dag.

Ett rejält mål mat att börja dagen med.

Mycket uppskattat av både föräldrar och barn. Familjerna är ju mycket fattiga och har ofta svårt att ge barnen så at de blir mätta.

Tack till alla som genom sina gåvor till skolan gör det möjligt för oss att ge barnen och ungdomarna frukost och utbildning.2022-04-08 

Fler stolar och bord till frukostrummet och de yngsta.

Skolan behövde ha 10 stolar och 5 bord. Kostnaden blev ca 600:-.

Många barn vill börja i skolan.

Vi tar in så många vi har råd med och som lärarna kan ge godtagbar undervisning.

Tack för bord, stolar och frukost!

Det känns bra när vi får elevernas tack och ser deras glädje att få gå i skolan. Avgörande är naturligtvis stödet från privatpersoner, organisationer och företag i Sverige.2022-03-01

En video och några bilder från "vardagen" i vår skola.  Filmen visar entusiasmen hos de yngsta att få lära sig engelska. Att de är så många, ca 30 st, ställer stora krav på läraren Sambath. 

Alla eleverna läser unisont, i kör, i sina nya fina böcker i engelska. Läraren Sambath syns i högra delen av bilden.

Närbild på uppslag i läroboken. Här får man lära sig bokstaven B som i "Book" och C som i "Car".

Soeung Sambath, lärare för nivå 3, har lite äldre elever. Lika entusiastiska. Signalerar glatt till "kameran"!

2022-03-01Tankar från Kambodja ang Rysslands anfall på Ukraina.

We are needing
1.Freedom and friendship!
2. Democracy!
3. Human rights!


2022-02-14

I dag skickade Chanra en video från serveringen av frukost. Vi har kommit igång med frukost efter en tids uppehåll. Det är mycket viktigt för eleverna. Vi håller på så länge vi kan finansiera inköp av livsmedel som vår kokerska Khemara lagar till och serverar.2022-02-08

Huy Sreyleak är anställd som vikarie för Khath Channnthou. som snart skall föda familjens andra barn. 2022-01-29 
Är våra skolbarn vaccinerade mot Covid-19? Det kan vara bra att veta nu när undervisningen kommit igång igen.

Eleverna har samlats på skolgården för fotografering. 

De styrande i Sihanoukville är mycket noga med att alla barn i skolorna är vaccinerade. Annars risskerar vi stängning av skolan.

I Cambodja får alla som vacinerats mot Covid-19 ett intyg från läkaren.

Hos oss är nästan alla skolbarnen, ca 125 st, fullvaccinerade. Det betyder att de fått 2 doser vacin. Bara 5 -7 st är enligt manager Chanra ovaccinerade. 

Cambodia-Vaccination-Card-Covid

Så här ser intygen i Kambodja ut. I Kambodja vaccineras barn från 5 år och uppåt. Det gäller att rektorn för skolan, Chanra, kan visa upp att barnen är vaccinerade.

Chanra har skickat ett par bilder på eleverna i "nybörjargruppen" och Khath Channthou´s klass. 

Hur skolan försöker få alla elever att vaccinera sig.

Chanra berättar:
 • Vissa elever är rädda för sprutan.
 • Chanra skall gå och prata med deras föräldrar. 
 • Höra efter orsaken och se vad som kan göras. 
 • "Se dig omkring"! Massa barn är vaccinerade utannågra besvär!
 • Ovaccinerade barn kanske inte får komma till skolan.
 • Lokala styret i Sihanoukville kan säga "Nej!"


2022-01-26

Alltid roligt att få prata med lärarna via Skype. Bildkvaliteten var inte så bra så jag plockade ut foton på lärarna och sammanfattar det viktigaste i ett antal punkter.

 • Bunny: Skolan är öppen. Hur länge beror på Covid-19.
 • Sambath dy, "nybörjarna": Förra året ca 25 elever. Nu 35. En del kan varken läsa eller skriva. Försvårar lärandet. Gör sitt bästa!
 • Khath: Ska föda familjens andra barn i februari. Vikarie måste hittas.
 • Sambath dä: Många elever. Är betydligt mer motiverade 2022 än tidigare. Kommer bl.a. i god tid till lektionerna.
 • Khun Sopha: Fler elver. Nu ca 20 st. Indelade i två grupper beroende på kunskap. 1 laptop av 8 trasig. 2 elever vid varje laptop.Skulle helst ha fler datorer. 
 • Mycket tacksamma att vi kan hålla skolan i gång.


Ekonomin ljusare!

Under hösten 2021 fick vi in mindre pengar från våra sponsorer. Kostnaderna per månad var större än intäkterna. Som ansvarig för skolan och ekonomin var jag bekymrad över hur vi skulle kunna driva skolan vidare.Tack vare extra generösa bidrag inför jul och nyår samt i början av 2022 är läget ljusare. Nu ser jag att vi har tillräcklig bas för skolarbetet under åtminstone första halvåret 2022.
Stort tack till alla ni som genom era gåvor ger fattiga barn och ungdomar i Kambodja möjlighet att utbilda sig för en bra start i livet!

2022-01-13

Efter en veckas skollov har vår skola slagit upp dörrarna för våra elever. Förhoppningsvis kan vi hålla igång undervisningen i betydligt större omfattnng än under 2021. 
Chanra skickad över ett par videofilmer. Dels från gruppen med de yngsta eleverna. Sambath är vår yngsta engelsklärare. Som du kan se är det full fart och intresse bland eleverna.
Den andra videofilmen har Chanra spelat in i grupp 2. Ansvarig för utbildningen i engelska är Khath Channthou. Om jag ser rätt verkar det som vår lärare väntar sitt andra barn. Jag får fråga Chanra.