Utveckling


På den här sidan kommer vi att beskriva hur projektet utvecklas under året.  Vi kommer också att redovisa de planer vi för närvarande arbetar efter. Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta oss via e-post eller telefon.

Vill de se vad som hänt på skolan under tidigare år väljer du rubrik under fliken "Utveckling".

OBS! Beskrivningen är gjord så att de senaste händelserna kommer först och de äldre allt längre bak.


2021


2021-04-14 

Nyår i Kambodja. Det kambodjanska nyåret heter Chaul Chnam Thmey på khmer, som är Kambodjas officiella språk, och betyder “gå in i det nya året”. Under tre dagar firar man in det nya året och dessa dagar inträffar varje år i mitten av april. Vanligtvis infaller nyårsdagen, och därmed också festivalen, någon gång runt 13-14 april, det exakta datumet beräknas med hjälp av Moha Sangkran vilket är ett urgammalt horoskop. Nyårsfestivalen sammanfaller med slutet på skördesäsongen och alla jordbrukare är extra lätta till sinnes. Regnsäsongen är på ingång och hela landet är förberett för stor fest.

I Kambodja är det khmeriska nyåret den största festen man har, alla är lediga och tillsammans med familj och vänner.

Förlagan till Kambodjas nyårsfestival hämtades från brahmanismen, som är en gren av hinduismen. Hinduism var Kambodjas religion innan man blev buddhister och när man väl bytte religion så applicerade man bara den nya religionen på de gamla traditionerna.

2021 har hela världen drabbats av pandemin Covid-19. Kambodja är "Lock down"! Att fira traditionellt nyår är inte att tänka på.  

Vi vill ändå skapa lite fest för barnen i vår skola. Visa att vi tänker på dem. Manager Chanra, mitt bland barnen på sista bilden, har köpt lite "godis" som han vet barnen älskar och som föräldrarna sällan har råd med.

2021-04-11

Pandemin Covid-19 slår till med full kraft i Kambodja! Det har aldrig varit värre! Hela samhället är nedstängt! Alla resor inom landet är förbjudna! Invånarna beordras att leva i egen karantän och får inte gå ut! 

Det är den bild som manager Chanra och våra lärare ger under det mer än 1 tim långa samtal jag, Torbjörn, hade med läraren Bunny via Face Time den 11 april. Jag filmade samtalet på min mobil och har klippt hop en 18 min lång film. Lyssna på filmen så får du en autentisk bild av läget i Kambodja.  

Några punkter från samtalet

 • Mer än 1000 infekteras varje dag.
 • Huvudstaden Phnom Penh värst drabbad. Sihanoukville näst värst.
 • Alla skolor stängde i slutet mars. Vår skola fr.o.m. 1 april
 • Människor dör i Coronan varje dag.
 • Strategi: Vaccination "uppifrån och ner", i ordning regering, departement, offentligt anställda, lärare, privata företag, turistnäring och på slutet alla övriga medborgare.
 • Mål: Alla vaccinerade i december 2021.
 • Första 1 milj doser vaccin, Sinovac, en gåva från Kina.

 • WHO, Världshälsoorganisationen, lovat Kambodja 20 % av sitt behov, dvs ca 6 milj doser. Hitills fått ca 0,5 milj doser  AstraZeneca licenstillverkat i Indien.
 • AstraZeneca ges till 60 åringar och äldre.
 • Nu köper Kambodja Sinovac från Kina till 18 - 59 åringar.

 • Regeringens krav: Isolera dig hemma, gå inte ut, vänta på vaccin!
 • Omöjligt följa för alla fattiga som måste arbeta för att få ihop så att de kan köpa mat för dagen! Annars överlever de inte!
 • De blir smittade 1 efter 1.
 • 8 av 10 affärer/köpcentra är stängda.
 • Sjukvården på gränsen till kollaps.
 • Offentliga sjukhus öppna. De flesta privata stängda. 

 • Chanra spruta 1 i dag, dvs 11 april.
 • Khemara 14 dagar tillbaka.
 • Bunny och Sambath förra veckan. Lärare prioriterad grupp.
 • Khun Sopha och  Khath Channthou vet inte när.
 • Elever kan ev börja vaccineras fr.o.m. juli/augusti.

 • Privata skolor och offentlig försöker undervisa "on line" där det är möjligt.
 • Elever i vår skola är fattiga. Har inte egna datorer eller internetkoppling.
 •  Skolan måste vara stängd tills utbildningsdeparteentet ger klartecken.
 • Störst oro - Egna hälsan!
 • Lärarna, dagens elever och tidigare elever tackar våra sponsorer som gjort skolan möjlig. Ovärderlig!

Efter att ha hört Bunny´s beskrivning av läget i Kambodja känns det extra viktigt att vi så långt möjligt kan fortsätta att servera eleverna frukost. En mycket viktig hjälp för ett antal barn och familjer att ta sig genom pandemin Covid-19.


2021-04-06

Så var det dags igen! För tredje gången sedan mars 2020 stänger Kambodja ner all undervisning i landets skolor, både offentliga och privata. Där det är möjligt rekommenderas fjärrundervisning. 
I vår skola, för de allra fattigaste i samället, är detta inte möjligt. Undervisningen är alltså stoppad. 

Naturligtvis är det mycket tråkigt att våra elever inte kan få sin utbildning under en tid framåt. 

Under januari och februari har annars utbildningen rullat på som den ska. Förutom att undervisningen är inställd, är vår manager Chanra mycket bekymrad över att eleverna kommer att gå miste om sin frukost. Frukosten är extra viktig för våra elever, som många gånger har begränsad tillgång till mat resten av dagen. 

Vi kom överens om att försöka ge eleverna frukost även i fortsättningen, trots att vi inte kan ge dem ordinarie utbildning. Chanra uttrycker det som att "Det är viktigt att låta hjärtat tala"!


2021-02-22

Utbildningen i hur man kan arbeta och utnyttja datorer är mycket populär. Vi har 8 laptops för eleverna på skolan. Vid vissa av datorerna jobbar eleverna 2 och 2. 
Bra lektionsmaterial är viktigt. Dels har vi en datakanon som används när läreren Khun Sopha skall visa hela klassen. Dels har Khun Sopha sammanställt en speciellt anpasad lärobok för vår utbildning.

Nu var det dags för den här gruppen att få var sin bok.


Community English School  är namnet på vår 

skola och läroboken. Den senare har också tillägget "Microsoft Office". Här får eleverna lära sig datorprogramen "Office", "Excel" och "PowerPoint". Bilderna från manager Chanra är inte av bästa kvalitet så, det kan vara svårt att läsa texten på boken,

Alla elever får var sin bok.

Dataläraren Khun Sopha delar ut böckerna. Finansieringen, 7 USD ca 63 kr styck kommer från våra sponsorer i Sverige.

Eleverna är lite äldre.

Speciellt roligt att se att många flickor vill och får gå datautbildningen. De flesta deltager också i skolans utbildning i engelska.


2021-02-10

 Nu serverar vi frukost till eleverna igen! Verkligen uppskattat!

På bilderna ser du hur vår kokerska Khemara dels lagar maten på den nya gasspisen och sedan lägger upp mat till varje elev. De nya "tallrikarna" har flera fack för måltidens olika delar.

Nu kan eleverna sitta inomhus och ha bord och stol. Tidigare fick de sitta på en presenning på marken.


2021-02-09

Gasolplattorna installeras och testas.

Chanra har skickat några bilder på när gasolplattorna levereeras och kopplas in av en service tekniker.  Naturligtvis vill Khemara testa spisen direkt. Hoppas hon tycker att matlagningen underlättas av att ha värmeplattorna nära servieringslokalen och diskbänken.


2021-02-04

Plats för kokplattor

Vi renoveringen av skolan hösten 2020 byggdes den tidigare matplatsen in med väggar och nytt tak. Förutom att barnen kan sitta mera skyddade vid måltiderna, blev rummet en bra lektionssal. Dessutom installerades en diskplats med rinnande vatten, där man smidigt kan diska efter måltiderna.

Tidigare har tillagning av maten och diskning skett i Chanras och Khemaras hem ca 400 m från matrummet. För smidigare mathantering har vi kommit överens om att skapa plats för två gasolplattor i det nya rummet.

Chanra tog på sig jobbet att mura upp platsen för gasoltub och plattor.


2021-02-03

När vi skall strat upp servering av frukost till eleverna behövs en hel del ny utrustning.

Efter genomgång med kvår kokerska Khemara och klartecken från Torbjörn i Sverige besöker Chanra ett ental butiker för att göra bästa möjliga inköp. På bilderna ser du bl.a. 50 nya skålar  och"tallrikar"  med olika fack för maten. Chanra väljer tallrikar i plåt för att de skall hålla länge.

Matskedar, förskärare, grytor, kastruller, stekpannor, skärbrädor plastlådor, rengöringsmedel mm mm. behövs också. 

Det blir naturligtvis en hel del extra, men nödvändiga, kostnader. Om någon av våra sonsorer vill lägga en extra slant till inköpen är vi tacksamma.


2021-01-26 Frukost

Vi planerar att börja servera frukost till eleverna igen. På grund av pandemin Covid-19 har skolan varit stängd från mars till november 2021. Vi har därför inte kunnat servera den viktigaste måltiden till eleverna. De fick tidigare en rejäl måltid, ofta ris, någon grönsak och kyckling eller fisk. Under nedstängningen ingen frukost alls. Det har varit en tuff tid för många barn.

 Som tur är kommer Chanras fru Khemara att vara vår kokerska och stå för inköp, tillagning och servering.

Manager Chanra tillsammans med lärarna för de yngsta eleverna Sambath och Khath Channthou samlade eleverna på skolgården. Där fick de information om hur och när vi ska börja servera frukost.

Glädjen att få frukost igen var stor! Som du ser skickade barnen och Khath Channthou hjärtan med tack till sponsorerna i Sverige!


2021-01-19

Dags för nya läroböcker i egelska, "Let's Go 4". Nu gäller det den klass Khath Channthou har ansvar för. Det är viktigt att lärarna kan använda bra material i undervisningen.


2021-01-14

Den nyrenoverande skolan ger en fin studiemiljö för eleverna. Chanra skickar årets första, korta videofilmer från de olika klasserna. Före varje klass är ett foto på aktuell lärare inlagt. Det är för engelska Khath Channthou, Soeung Sambath, Bunny och  Sambath. Khun Sopha undervisar i arbete med datorer.


Nedan finns en bild från var och en av de olika lektionerna. 
De statliga/kommunala skolorna i Kambodja har inte engelska i sina program. Privatskolor med utbildning i engelska finns. Men då måste eleverna själva betala för utbildningen. Många har inte råd med det och är därför utestängda från den möjligheten. Hos oss är utbildningen gratis. Vi har mycket bra lärare. De är väl medvetna om den fattiga bakgrund våra elever har och tar väl hand om varje elev. 

Khath Channthou är lärare i engelska för svårighetsgrad 2.  

Soeung Sambah håller i utbildningen i engelska för elever som nått svårighetsgrad 3 i engelska.

Grupp 4 undervisas  i engelska av läraren Bunny. När eleverna fått godkänt är de beredda att ta arbeten där det krävs bra engelska-kunskaper eller att gå vidare till universitets-utbildning 

Vår nyaste lärare heter Sambath och ansvarar för utbildningen i engelska för nybörjarna. 

Här syns när läraren Khun Sopha visar en elev på datorn. De får lära sig grunderna i att arbeta med datorer, Internet och program som Microsoft Word, Excel, Power Point m.fl. 

Med datakunskaper i ryggen har eleverna möjlighet att få bra betalda jobb i administration, affärer, hotell m.fl. områden där modern teknik används allt mer.


2021-01-06

Glädjen var stor när skolan fick klartecken att öppna igen efter senaste stängningen pga Covid-19 pandemin.

Eleverna strömmade till skolan! Lärare Sambath kollade elevernas kroppstemperatur. Därefter sprayade läraren Kath Channtjou elevernas händer med handsprit. Munskydd fanns också på plats för de som inte hade med sig. 

Det var vår manager Chanra som ringde till mig, Torbjörn, och meddelade att vi, som privatägda skola, kunde öppna lite tidigare än som tidigare var sagt. De statliga skolorna skulle förbli stängda till 11 januari.

Här börjar redovisningen av arbetet vid  skolan 2021.


Liksom tidigare år görs redovisningen i omvänd kronologisk ordning. Börjar med december och slutar som här ovan med januari.