Utveckling


På den här sidan kommer vi att beskriva hur projektet utvecklas under året.  Vi kommer också att redovisa de planer vi för närvarande arbetar efter. Det blir med hjälp av bilder, filmer och korta texter. Undrar du över något är du välkommen kontakta oss via e-post eller telefon.

Vill de se vad som hänt på skolan under tidigare år väljer du rubrik under fliken "Utveckling".

OBS! Beskrivningen är gjord så att de senaste händelserna kommer först och de äldre allt längre bak.


2021


2021-12-25

Skolåret brukar vi avsluta med den stora julfesten! En dag alla eleverna ser fram mot. Pandemin Covid-19 har även under 2021 tvingat oss till långa stängningar av skolan. Lyckligtvis kunde vi starta utbildningarna igen i december. Manager Chanra, bilden, Khemara och lärarna kunde däför planera årets fest. Viktigt att göra firandet så smittsäkert som möjligt.

Bilderna från årets "Christmas Celebration" i vår skola "Community English School" har tagits av Chanra. Sedan skickar han bilderna till  mig, Torbjörn, via SMS. I år hade han besvärligt med kameran, så en del bilder har även Khemara bidragit med.
Klicka gärna på bilderna i din dator eller på moobilen så får du upp förstoringar.
Vi hoppas att du ska få en bra bild av arrangemangen och den glädje alla eleverna känner. 
Tack vare dina och andras gåvor till skolan kan vi ge ett antal barn och ungdomar i Kambodja glädje och hopp inför framtiden.
Det värmer i hjärtat!
TACK!  

På eftermiddagen får alla eleverna komma och bänka sig på skolgården. Det blir musik, sång och teater. 

MERRY CHRISTMAS! HAPPY NEW YEAR! WISH YOU ALL THE BEST!
THANKS FOR YOUR SUPPORT!
SWEDEN!

Hälsning från elever och lärarna Sambath dy, Khun Sopha och Sambath dä.

En elev presenterar dagens program för eleverna på skolgården. 

För att alla eleverna skulle få plats på skolgården fick de yngsta komma först och de äldre där efter.

Ett gäng killar bland eleverna uppförde en mycket uppskattad sketch. 

Efter uoppvisningarna på scenen var det dags att servera kyckling, nudlar med smakrik dressing och läsk! Mmmmmm!

Khemara vinkar till alla sponsorer. Nöjd med att kunna servera festmåltiden till eleverna. 

Ganska många elever som vi kan ge gratis undervisning till! Tycker du inte? 

Men Chanra och lärarna tänker inte bara på eleverna när det är jul.  Nära skolan bor också en del gamla och/eller sjuka människor. För att ge dem en julklapp bjuds de mest behövande in till skolans julfest. Du kan se några av dem på en av bilderna.

Ett bord med killar. Klicka gärna på bilden till höger. Glädjen hos killen säger allt!

Extra kul med lekar!

Lärarna hade också ordnat några lekar för eleverna. Bl.a. någon typ av "Memory" som lockade till full koncentration. Alla gick in med liv och lust! 

Här är det jag, Torbjörn, som filmat direkt från min mobiltelefon. Under hela julfesten kunde vi följa med "live" via  "FaceTime". Kvalitén på filmerna blir inte så bra som de filmer Chanrat fotat på plats och skickat. Men det är kul att vara med i "realtid". Direktkontakt med eleverna under festen.

Lyssna på vårt samtal med lärarna och Chanra.

På kvällen fick vi prata en stund med lärarna Bunny, Khath Channthou, Sambath (den äldre), Khun Sopha och manager Chanra. Sambath (den yngre) och Khemara kunde inte vara med vid samtalet över "FaceTime".

De är mycket tacksamma över alla i Sverige som genom sina gåvor gör så att skolan finns för fattiga elever i Kambodja. 

Bunny berättar också att efter en veckas lov kommer skolan att öppna igen den 3:e januari.

På kvällen blev det musik och dans för elever och lärare.

Via "FaceTime" fick även vi i Borensberg vara med på dansen!

Om du hörde, så berättad Khath Channthou, att dansen var i full gång när vi pratade med lärarna.

En riktig festdag för eleverna!

Mörkret gjorde att inspelningen blev lite "suddig". Men glädjen kunde vi inte missa!                                                                               Foto Torbjörn via "FaceTime" och mobil.


2021-12-14   Nu får vi åter öppna skolan och ta mot elever!
Så kom då den äntligen dagen då Chanra kunde öppna vår skola igen och skicka bilder med elever i lektionssalarna! Precis som vi vill att det ska vara. Vi hoppas att man i fortsättningen kan hålla Covid-19 på godtagbar nivå i Kambodja. Oro finns för varianten Omikron även där. Första fall har dykt upp i huvudstaden Phnom Penh.

De yngsta eleverna

Sambath ansvarar för utbildningen i engelska nivå 1. Vi kallar dem i bland "nybörjargruppen". Pigga, glada och vetgiriga!

Khath Channthou är lärare i engelska grupp 2.

"Vi kommer börja att öppna skolan den 14 december. 2021 under Covid-19 fick vi stöd från Sverige." 

Engelska nivå 3. 

Sambath, den äldre, är lärare. Nu gäller det att komma i gång med utbildning igen efter de långa stoppen under 2021.

Även Khun Sopha kunde dra i gång utbildningen i datakunskap med kort varsel. Coronan kräver munskydd när man sitter nära varandra.
Den lilla killen utan munskuydd är troligen med sin storebror. Det händer rätt så ofta i våra klasser att en elev också har tillsynen av ett
småsyskon.  


2021-11-06

Du som följt med på vårt arbete med skolan för fattiga barn och ungdomar i Sihanoukville vet att vi måste hålla skolan stängd pga Covid-19. Du känner också till att vi försöker lindra hungern bland eleverna genom att varje månad köpa in och dela ut livsmedel till ett 40-tal familjer. Så även för november. Lärarna hjälper till att fördela maten. De städar och håller skolan i bra skick under pandemin. Lärarna får "permitteringslön".Vi är ganska ensamma om det  i Kambodja. 

Vår manager Chanra fotar och filmar. Sedan skickar han över till mig, Torbjörn, med hjälp av SMS. Jag väljer ut, redigerar ibland och publicerar på hemsidan.

Nedan ser du några stillbilder från lärarnas arbete med fördelning av livsmedel till eleverna på skolgården.

Khun Sopha och Sambath dy plockar upp livsmedel.Khun Sopha kollar kondenserad mjölk.Khath Channthou och Sambath dä packar fläsk.Elevernas stolar är "laddade" med livsmedel.Dags att bära hem gåvorna.Tack till alla sponsorer som skänkt pengar till skolan.Även denna månad får en del elever maten hemburen av lärarna. Covid-19 gör att de har svårt att ta sig till skolan.

Ofta får jag, Torbjörn, en liten pratstund med läraren Bunny i samband med att vi delar ut livsmedel. Lyssna gärna på Bunny.

Han berättar att de kommunala skolorna nu kommmer att öppnas igen. Först som en test för att se om spridningen av Covid-19 kan hållas under kontroll. Privata skolor, där ju vi har en, får vänta ytterligare 1-1,5 månader. Skulle pandemin ta fart från dessa skolor är det de privata arrangörerna som ställs till svars. För de kommunala skolorna är staten ansvarig. Så, i början av 2022 kan vi troligen starta undervisning igen. ÄNTLIGEN!Under 2020 och 2021 har gåvorna till skolan succesivt minskat. Många gånger pga Covid-19. Jag har skrivit om det på hemsidan och även pratat med manager Chanra om läget. Fram till nu har skolan kunnat få stöd tack vare en viss buffert, som sparats från tidigare gåvor. Nu är bufferten snart slut. Utbildning i Kambodja är än viktigare i dag med allt större kontroll från statens sida av vad som får eller inte får sägas. Nedan finns t.ex. en rapport i Sveriges Radio från Kambodja idag, 17 nov, när jag skriver hemsidan.En rapport i Sveriges Radio från Kambodja, där fri press får allt mindre plats.
Hos våra elever är törsten efter utbildning stor. Jag känner att vi gör och under ca 13 år gjort en viktig insats för unga i Kambodja. Ett antal sponsorer ger kontinueligt bidrag till skolan. Dock räcker inte inkomsterna i dagsläget till för att täcka de månatliga löpande kostnaderna. Jag kommer att försöka hålla skolan i gång även 2022. Eventuellt i mindre skala än tidigare. Diskusioner kommer att föras med personalen vid skolan.
Kanske har någon av er som läser hemsidan några idéer om hur intäkterna kan ökas. Jag tar tacksamt mot dessa via e-post, telefon eller SMS.

 .2021-10-10

Ytterligare en månad har passerat. Fortfarande får inte våra barn gå i skolan. Att en gång per månad ha ett litet samtal med vår äldsta och mest kompetenta lärare Bunny har blivit rutin under pandemin. 

Alla privata skolor, bl.a. vår, och de flesta statliga och kommunala är stängda. Som en test är några kommunala skolor öpppna för att se om smittspridningen kan hållas under kontroll. Bunny bedömer att vi kanske kan öppna i januari. 

Bunny berättar också, att där det är möjligt, sker arbetet i näringslivet "hemifrån". Anställda i företag där arbetet måste ske på plats, får inte åka hem på ledig tid, utan de måste övernatta på arbetsplatsen!

Den här filmen från Chanra visar dels att lärarna försöker hålla  skolan i

bra skick trots att vi inte får bedriva undervisning i lokalerna. De rensar ogräs och städar i lektionssalarna. 
Som jag berättat tidigare minskar bidragen vi får in för att kunna driva skolan vidare. 
Året ut ser vi dock ut att kunna dela ut livsmedel till de fattigaste eleverna. En hjälp som uppskattas mycket!
Chanra får pengar från oss. Tillsammans med kokerska Khemara köper de livsmedel på marknaden. Tillsammans med lärarna förbereds sedan en kasse med mat till varje elev.  

Bunny rensar ogräs på baksidan skolhus 1.

Lärarna Bunny, Khun Sopha och Sambath hjälps åt att snygga til skolgården.

Khun-Sopha städar datasalen.

Kassar packas med bröd, kondenserad mjölk, matolja, fläskkött och ägg.

Ett 40-tal familjer får hjälp att minska barnens hunger under månaden. 

.

Tack till alla som givit bidrag till skolan.

Matkassar ligger färdiga på stolarna på Coronaavstånd. Dags för första omgången  elever att komma och hämta.

Första omgången elever på plats vid stolarna med matkassar.

Dags att bära hem livsmedlen!

Andra omgången elever på plats vid stolarna.

Vissa elever kan inte kommma till skolan för att hämta sina livsmedel. Då bär lärarna hem matkassarna åt dem.


                                     

2021-09-05

Minst en gång per månad berättar läraren Bunny om dagsläget när det gäller Covid19 i Kambodja och  vår skola i Sihanoukville. Varje gång önskar vi att smittspridningen skall minska och samhället skall få möjlighet att återgå till ett läge som är hanterbart. Inte minst för de svårast drabbade familjerna där svält är en realitet.

Lyssna gärna på delar av vårt samtal den 5 september. Bunny ser ändå en viss förbättring. Sihanoukville är fortfarande klassat som "rött" område. Skolorna måste vara stängda. När undervisningen kan starta är oklart.

Även denna månad har vi möjlighet att dela ut livsmedel till de barn vars famljer har det sämst.

Videon, som manager Chanra fotat, visar hur lärarna fördelar lvsmedlen i påsar till et 40-tal familjer. De får fläsk, bröd, matolja, ägg, kondenserad mjölk

Chanra har även skickat stillbilder då lärarna fördelar livsmedlen till resp familj. Vi har alltid rutinen att Chanra också skall skicka en "skylt" eller liknande som visar att pengarna använts till det de var ämnade. 

Alla lärarna är engagerade och hjälper till. Även någon granne ställler upp. Alla är mycket tacksamma över den hjälp de kan får tck vare givmilda människor i Sverige!

 När påsarna med livsmedel är klara ställs de ut på stolar på skolgården. Eleverna får i omgångar komma in på skolgården. De elver, som Chanra och lärarna bedömt ha störst behov,  har tidigare fått en numrerad "biljett". Den lämnar eleven till Bunny eller Khemara och får sedan ta med sig sin påse hem.

En del barn och familjer har inte möjlighet att ta sig till skolan för att få sin del av livsmedlen. Då bär lärarna i stället hem påsarna till deras hem. Nedan är det dataläraren Khun Sopha, engelsklärarna Sambath och Sambath samt kokerskan Khemara på väg genom Sihanoukville. Väl framme får eleven sin påse.

Några familjer till får besök av skolan och ett efterlängtat tillskott av livsmedel.

På den sista bilden sitter Chanra tillsammans med tre elever. Vår kokerska Khemara, tillika Chanras hustru, är som alltid med och jobbar för skolan.2021-08-08
Ytterligare en månad utan att vi kunnat bedriva utbildning. Covid-19 dominerar fortfarande i Kambodja.

Så här skrev vår manager Sok Chanra i den SMS som kom med bilderna nedan:  "Hi papa and mommy! How are you two? About the Statuses the Covid 19 in Cambodia it not much good because We are not get to Open the School. Some more the restaurant not get to the Open and we Can not to eating and meeting altogether in Restaurant. After that Some more the border about Vietnam and Thailand to Close. And about the School we are not get to Sure about when We are to Open the School. We are to wait until November or December? We to hope we Can to open the school to Soon. In Cambodia Some people we are most more to get Vaccine thirst time and a bout all the Children Stat from 12 year old until 18 we Can to get the Vaccine Second time to Soon.

"
Chanra och övrig personal på plats i Kambodja önskade att vi även under augusti kunde ge pengar så att de kunde köpa in och dela ut livsmedel till elever som har störst behov.

Det kunde vi! Så här kommer några bilder. Dels när lärarna förelar livsmedlen de köpt in. Sedan från skolgården med vår kokerska Khemara tillsammas med elever som fått påse med livsmedel.

En del elever bor relativt lång från vår skola eller av andra skäl har svårt att ta sig till skolan i dessa Corona-tider. Lärarna se till att de får livsmedlem hem till sig.

Tack för det stöd vi får från Sverige!

Läraren Sambath lämnar livsmedel till ett par elever.

Många av våra elever bor mycket mycket enkla hus.

Även om inte skolan får användas på grund av pandemin, behöver den ändå städas en gång per månad.

På de första två bilderna ser du engelsklärarna Sambath (den äldre) och Sambath (den yngre) sopa och damtorka datasalen. Den har tidigare också använys för sömnadsundervisning. Bunny, lärare i engelska grupperna 4 och 5, sopar ut smutsen genom dörren till lektionssalen.

Chanra har också fotat och skickat en liten video från dagens städning.

Även vår datalärare Khun Sopha gälper till.2021-07-17

För 3e månaden i rad är vi förhindrade att bedriva undervisning i skolan. Pandemin rasar med full kraft i Kambodja. Läraren Bunny berättar i samtal med mig att ca 1000 personer blir smittade varje dag. 

Svårast för våra fattiga elever och ders familjer är att få pengar till mat. Därför har vi även denna månad beslutat att köpa in och dela ut livsmedel till de mest behövande. 

Tyvärr är en av våra lärare särskilt drabbad då hans pappa gått bort i Covid-19 under juli.Några bilder från utdelningen av livsmedel.

Dagens utdelning börjar med att manager Chanra och kokerska Khemara köper in de livsmedel vi har råd med att dela ut. Khemara och lärarna Khath Channtou, Sambath, Khun Sopha och Bunny fördelar maten i påsar till var och en. För att hålla avstånd läggs påsarna på stolar där eleverna kan hämta sina andelar. 

Alla elever kan inte komma till skolan.

Därför går lärarna hem till barnens familjer så att de också ska få en påse med livsmedel. Som tidigare ingår ägg, bröd, kondenserad mjölk,, fläsk och matolja.

Chanra organiserar utdelningen. Han fotograferar och skickar bilderna via SMS. Tack vare våra sponsorer kan vi göra lindra den värsta nöden för en del av skolan elever.

Gåvorna med livsmedel till barnen i vår skola är mycket välkomna!  

I samband med att Chanra skickad bilder och filmer till oss i Sverige skrev han också i sin SMS

"Hej pappa och mamma! Hoppas ni båda mår bra! Till våra sponsorer vill vi säga "Tack för er godhjärtade omtanke om våra barn i Community School!"

Lärarna städar i skolan

Även i tider av Corona-17 är det viktigt att underhålla skolans lokaler. I dag fick jag både film och bilder som visar att lärarna städar lokalerna med 
jämna mellanrum. 
Här är det Khun Sopha´s klassrum. Han undervisar i arbete med datorer. 


Du kan också se ett antal symaskiner. Efter ett några år med sömnadsutbildning dog intresset ut. Symaskinerna är tillgängliga för de elever eller fd elever som vill använda dem privat.

Khath  Channthou och Khun Sopha städar datasalen.

Khun Sopha städar för fullt. Tyvärr får han inte undervisa i datateknik så länge pandemin pågår i Kambodja,2021-06-13
En månad har gått sedan förra gången vi kunde dela ut mathjälp till några av de hårdast drabbade familjerna i vår skola. Coronan utvecklas fortfarande åt "fel håll" i Kambodja. Vi har beslutat att göra det vi kan även under juni/juli.

Skolan köper fläsk

Första bilden från manager Chanra visar när han och kokerska Khemara handlar hos lokala slaktaren.

Köttet delas upp till ca 40 familjer

Tillbaka på skolan hjälps lärarna Bunny och Khath Channthou åt att dela upp och förbacka fläsket till resp familj.

Khath Channthou och Sambath (1) tackar för välkommen hjälp.

I bakgrunden har lärarna lagt upp alla matvaror de kunnat köpa in tack vare bidraget från våra sponsorer i Sverige. Vi har kunnat avsätta ca 5 500:- kr i juni. I matpaketen ingår ägg, matolja, bröd, kondenserad mjölk, fläsk mm. 

Video från skolan

Chanra skickar alltid bilder och små filmer från skolan. "Så att våra sponsorer ska kunna se att verksamheten fungerar och hur deras bidrag används". Här finns en liten film som visar när matvarorna fördelas och delas ut till eleverna. 
Klicka på "pilen" om du vill se videon.


H'är finns också några bilder från när matpaketen delades ut till barnen på skolgården.  

 Vi har inte råd att ge alla barn i skolan matpaket. Speciellt i dessa tider, med Covid-19, känns det frustrerande. För att använda de pengar vi har på bästa sätt, går läarna igenom vilka barn som den här månaden har störst behov. De får då en liten lapp att lämna över till läraren när de får sitt matpaket. Om du förstorar bilden med läraren Bunny vid en elev, kan du se att han har sådana lappar i vänster hand. Pojken i röd tröja framför har också en lapp i handen.

En del familjer har svårt att komma till skolan.

Det kan bero på sjukdom eller som nu, att Coronan egentligen innebär utegångsförbud.

Familjerna har ofta mycket dåliga bostäder.

Lärarna Khun Sopha och Sambath (1) lämnar matpaket till 3 familjer. Svårt för oss att förstå hur fattiga många är. "husen" ger knappt något skydd för regn och blåst. En bänk och hängmattor är ofta enda möblemanget. El och rinnande vatten saknas. 

Kokerska Khemara hos en familj med 3 barn. Matpaketet uppskattas mycket. Familjen får möjlighet att ge sina barn några välbehövliga måltider. 


2021-05-15

I dag ska vi dela ut mat till ett 40-tal av skolbarnens familjer. 
Många familjer i Kambodja har mycket svårt att skaffa mat. Barnen drabbas hårt. Tillsammans med lärarna och Chanra har vi beslutat att göra det vi kan. Våra resurser, dvs pengar vi får in från skolans sponsorer är begränsade. Behoven är stora. Vi kan ändå minska nöden för de hårdast drabbade familjerna i vår skola.

På bilden här bredvid planerar Khemara och lärarna Khath Channthou , Sambath (2),  Sambath (1), Bunny och Khun Sopha,  vilka livsmedel man ska köpa in och hur utdelningen kan ske "Coronasäkert".

Fotograf är manager Chanra.


Sambath (1) märker ut var eleverna ska stå när de ska få sina livsmedel. 

Smittspridningen är stor i Sihanoukville, så avstånden mellan eleverna måste vara ca 2 m.

Chanra, Khemara och lärarna möts dagligen av elever/föräldrar som inte kan  få tillräckligt med mat.

I den första videon nedan berättar Chanra vad varje familj får från skolan.  Lärarna i vår skola har en speciell känsla för eleverna, som ju kommer från de fattigaste familjerna. Lärarna är mycket tacksamma och stolta att skolan kan hjälpa ett antal familjer med mat. I den andra videon nedan går Sambath (1) också igenom de olika matvarorna som ingår i gåvan.

Tack till alla sponsorer!

Sambath (1) och Khath Channthou framför borden med de matvaror som ska delas ut.

Varje familj får

Khemara och Sambath (1) visar att familjerna får fläsk, bröd, kondenserad mjölk, matolja, socker, ägg, kål och morötter.

Lärarna förbereder utdelningen

Chanra och Khemara har köpt in alla matvarorna och transporterat dem till skolgården. 

Ett matpaket till varje familj.

Lärarna plockar ihop de olika matvarorna i en stor påse till respektive familj.

Barnen väntar på de markerade platserna.

Där har lärarna ställt en påse med maten till respektive familj.

Några familjer fick maten hemburen.

Här ser du läraren Khun Sopha utanför en av våra elevers hem. 


2021-05-05

Som vi berättat om tidigare är situationen för våra elever och deras familjer extra svår under Covid-19 i Kambodja. Den 5 maj var det ett inslag i Sveriges radio Lunchekot om läget i huvudstaden Phnom Penh, som kan vara värt att lyssna på.

Ett par exempel på rapporter från det slutna Kambodja.  


2021-04-26

Två elever har konstaterats smittade av Covid-19

Nu har även elever i vår skola drabbats av pandemin. Chanra skickar en bild där han ringat in eleverna i samband med att de fått frukost i skolan. 

Myndigheterna har skickat några män i skyddsdräkt med uppgift att sanera skolan. På bilderna syns hur de sprider desinfektionsmedel i form av en upphettad dimma både i lokalerna och på skolgården.


2021-04-19

Läget är mycket besvärligt i Kambodja. Inte minst barnen drabbas av att samhället är nedstänkt och föräldrarna får extra svårt att skaffa mat. 

Vi får inte samla barnen för undervisning i klasserna. Chanra, vår manager, gör allt för att ta om hand barnen. Så länge inte myndigheterna säger nej och så långt våra resurser räcker ska vi försöka se till att eleverna vid skolan får ett mål mat om dagen.

I videon visar Chanra hur eleverna får mat ute i det fria och berättar om hur svårt eleverna har det under pandemin Covid-19.

Notera t.ex. den lilla flckan som har med sig sitt småsyskon till frukosten.


2021-04-14 

Nyår i Kambodja. Det kambodjanska nyåret heter Chaul Chnam Thmey på khmer, som är Kambodjas officiella språk, och betyder “gå in i det nya året”. Under tre dagar firar man in det nya året och dessa dagar inträffar varje år i mitten av april. Vanligtvis infaller nyårsdagen, och därmed också festivalen, någon gång runt 13-14 april, det exakta datumet beräknas med hjälp av Moha Sangkran vilket är ett urgammalt horoskop. Nyårsfestivalen sammanfaller med slutet på skördesäsongen och alla jordbrukare är extra lätta till sinnes. Regnsäsongen är på ingång och hela landet är förberett för stor fest.

I Kambodja är det khmeriska nyåret den största festen man har, alla är lediga och tillsammans med familj och vänner.

Förlagan till Kambodjas nyårsfestival hämtades från brahmanismen, som är en gren av hinduismen. Hinduism var Kambodjas religion innan man blev buddhister och när man väl bytte religion så applicerade man bara den nya religionen på de gamla traditionerna.

2021 har hela världen drabbats av pandemin Covid-19. Kambodja är "Lock down"! Att fira traditionellt nyår är inte att tänka på.  

Vi vill ändå skapa lite fest för barnen i vår skola. Visa att vi tänker på dem. Manager Chanra, mitt bland barnen på sista bilden, har köpt lite "godis" som han vet barnen älskar och som föräldrarna sällan har råd med.


2021-04-11

Pandemin Covid-19 slår till med full kraft i Kambodja! Det har aldrig varit värre! Hela samhället är nedstängt! Alla resor inom landet är förbjudna! Invånarna beordras att leva i egen karantän och får inte gå ut! 

Det är den bild som manager Chanra och våra lärare ger under det mer än 1 tim långa samtal jag, Torbjörn, hade med läraren Bunny via Face Time den 11 april. Jag filmade samtalet på min mobil och har klippt hop en 18 min lång film. Lyssna på filmen så får du en autentisk bild av läget i Kambodja.  


Några punkter från samtalet

 • Mer än 1000 infekteras varje dag.
 • Huvudstaden Phnom Penh värst drabbad. Sihanoukville näst värst.
 • Alla skolor stängde i slutet mars. Vår skola fr.o.m. 1 april
 • Människor dör i Coronan varje dag.
 • Strategi: Vaccination "uppifrån och ner", i ordning regering, departement, offentligt anställda, lärare, privata företag, turistnäring och på slutet alla övriga medborgare.
 • Mål: Alla vaccinerade i december 2021.
 • Första 1 milj doser vaccin, Sinovac, en gåva från Kina.

 • WHO, Världshälsoorganisationen, lovat Kambodja 20 % av sitt behov, dvs ca 6 milj doser. Hitills fått ca 0,5 milj doser  AstraZeneca licenstillverkat i Indien.
 • AstraZeneca ges till 60 åringar och äldre.
 • Nu köper Kambodja Sinovac från Kina till 18 - 59 åringar.

 • Regeringens krav: Isolera dig hemma, gå inte ut, vänta på vaccin!
 • Omöjligt följa för alla fattiga som måste arbeta för att få ihop så att de kan köpa mat för dagen! Annars överlever de inte!
 • De blir smittade 1 efter 1.
 • 8 av 10 affärer/köpcentra är stängda.
 • Sjukvården på gränsen till kollaps.
 • Offentliga sjukhus öppna. De flesta privata stängda. 

 • Chanra spruta 1 i dag, dvs 11 april.
 • Khemara 14 dagar tillbaka.
 • Bunny och Sambath förra veckan. Lärare prioriterad grupp.
 • Khun Sopha och  Khath Channthou vet inte när.
 • Elever kan ev börja vaccineras fr.o.m. juli/augusti.

 • Privata skolor och offentlig försöker undervisa "on line" där det är möjligt.
 • Elever i vår skola är fattiga. Har inte egna datorer eller internetkoppling.
 •  Skolan måste vara stängd tills utbildningsdeparteentet ger klartecken.
 • Störst oro - Egna hälsan!
 • Lärarna, dagens elever och tidigare elever tackar våra sponsorer som gjort skolan möjlig. Ovärderlig!

Efter att ha hört Bunny´s beskrivning av läget i Kambodja känns det extra viktigt att vi så långt möjligt kan fortsätta att servera eleverna frukost. En mycket viktig hjälp för ett antal barn och familjer att ta sig genom pandemin Covid-19.


2021-04-06

Så var det dags igen! För tredje gången sedan mars 2020 stänger Kambodja ner all undervisning i landets skolor, både offentliga och privata. Där det är möjligt rekommenderas fjärrundervisning. 
I vår skola, för de allra fattigaste i samället, är detta inte möjligt. Undervisningen är alltså stoppad. 

Naturligtvis är det mycket tråkigt att våra elever inte kan få sin utbildning under en tid framåt. 

Under januari och februari har annars utbildningen rullat på som den ska. Förutom att undervisningen är inställd, är vår manager Chanra mycket bekymrad över att eleverna kommer att gå miste om sin frukost. Frukosten är extra viktig för våra elever, som många gånger har begränsad tillgång till mat resten av dagen. 

Vi kom överens om att försöka ge eleverna frukost även i fortsättningen, trots att vi inte kan ge dem ordinarie utbildning. Chanra uttrycker det som att "Det är viktigt att låta hjärtat tala"!


2021-02-22

Utbildningen i hur man kan arbeta och utnyttja datorer är mycket populär. Vi har 8 laptops för eleverna på skolan. Vid vissa av datorerna jobbar eleverna 2 och 2. 
Bra lektionsmaterial är viktigt. Dels har vi en datakanon som används när läreren Khun Sopha skall visa hela klassen. Dels har Khun Sopha sammanställt en speciellt anpasad lärobok för vår utbildning.

Nu var det dags för den här gruppen att få var sin bok.


Community English School  är namnet på vår 

skola och läroboken. Den senare har också tillägget "Microsoft Office". Här får eleverna lära sig datorprogramen "Office", "Excel" och "PowerPoint". Bilderna från manager Chanra är inte av bästa kvalitet så, det kan vara svårt att läsa texten på boken,

Alla elever får var sin bok.

Dataläraren Khun Sopha delar ut böckerna. Finansieringen, 7 USD ca 63 kr styck kommer från våra sponsorer i Sverige.

Eleverna är lite äldre.

Speciellt roligt att se att många flickor vill och får gå datautbildningen. De flesta deltager också i skolans utbildning i engelska.


2021-02-10

 Nu serverar vi frukost till eleverna igen! Verkligen uppskattat!

På bilderna ser du hur vår kokerska Khemara dels lagar maten på den nya gasspisen och sedan lägger upp mat till varje elev. De nya "tallrikarna" har flera fack för måltidens olika delar.

Nu kan eleverna sitta inomhus och ha bord och stol. Tidigare fick de sitta på en presenning på marken.


2021-02-09

Gasolplattorna installeras och testas.

Chanra har skickat några bilder på när gasolplattorna levereeras och kopplas in av en service tekniker.  Naturligtvis vill Khemara testa spisen direkt. Hoppas hon tycker att matlagningen underlättas av att ha värmeplattorna nära servieringslokalen och diskbänken.


2021-02-04

Plats för kokplattor

Vi renoveringen av skolan hösten 2020 byggdes den tidigare matplatsen in med väggar och nytt tak. Förutom att barnen kan sitta mera skyddade vid måltiderna, blev rummet en bra lektionssal. Dessutom installerades en diskplats med rinnande vatten, där man smidigt kan diska efter måltiderna.

Tidigare har tillagning av maten och diskning skett i Chanras och Khemaras hem ca 400 m från matrummet. För smidigare mathantering har vi kommit överens om att skapa plats för två gasolplattor i det nya rummet.

Chanra tog på sig jobbet att mura upp platsen för gasoltub och plattor.


2021-02-03

När vi skall strat upp servering av frukost till eleverna behövs en hel del ny utrustning.

Efter genomgång med kvår kokerska Khemara och klartecken från Torbjörn i Sverige besöker Chanra ett ental butiker för att göra bästa möjliga inköp. På bilderna ser du bl.a. 50 nya skålar  och"tallrikar"  med olika fack för maten. Chanra väljer tallrikar i plåt för att de skall hålla länge.

Matskedar, förskärare, grytor, kastruller, stekpannor, skärbrädor plastlådor, rengöringsmedel mm mm. behövs också. 

Det blir naturligtvis en hel del extra, men nödvändiga, kostnader. Om någon av våra sonsorer vill lägga en extra slant till inköpen är vi tacksamma.


2021-01-26 Frukost

Vi planerar att börja servera frukost till eleverna igen. På grund av pandemin Covid-19 har skolan varit stängd från mars till november 2021. Vi har därför inte kunnat servera den viktigaste måltiden till eleverna. De fick tidigare en rejäl måltid, ofta ris, någon grönsak och kyckling eller fisk. Under nedstängningen ingen frukost alls. Det har varit en tuff tid för många barn.

 Som tur är kommer Chanras fru Khemara att vara vår kokerska och stå för inköp, tillagning och servering.

Manager Chanra tillsammans med lärarna för de yngsta eleverna Sambath och Khath Channthou samlade eleverna på skolgården. Där fick de information om hur och när vi ska börja servera frukost.

Glädjen att få frukost igen var stor! Som du ser skickade barnen och Khath Channthou hjärtan med tack till sponsorerna i Sverige!


2021-01-19

Dags för nya läroböcker i egelska, "Let's Go 4". Nu gäller det den klass Khath Channthou har ansvar för. Det är viktigt att lärarna kan använda bra material i undervisningen.


2021-01-14

Den nyrenoverande skolan ger en fin studiemiljö för eleverna. Chanra skickar årets första, korta videofilmer från de olika klasserna. Före varje klass är ett foto på aktuell lärare inlagt. Det är för engelska Khath Channthou, Soeung Sambath, Bunny och  Sambath. Khun Sopha undervisar i arbete med datorer.


Nedan finns en bild från var och en av de olika lektionerna. 
De statliga/kommunala skolorna i Kambodja har inte engelska i sina program. Privatskolor med utbildning i engelska finns. Men då måste eleverna själva betala för utbildningen. Många har inte råd med det och är därför utestängda från den möjligheten. Hos oss är utbildningen gratis. Vi har mycket bra lärare. De är väl medvetna om den fattiga bakgrund våra elever har och tar väl hand om varje elev. 

Khath Channthou är lärare i engelska för svårighetsgrad 2.  

Soeung Sambah håller i utbildningen i engelska för elever som nått svårighetsgrad 3 i engelska.

Grupp 4 undervisas  i engelska av läraren Bunny. När eleverna fått godkänt är de beredda att ta arbeten där det krävs bra engelska-kunskaper eller att gå vidare till universitets-utbildning 

Vår nyaste lärare heter Sambath och ansvarar för utbildningen i engelska för nybörjarna. 

Här syns när läraren Khun Sopha visar en elev på datorn. De får lära sig grunderna i att arbeta med datorer, Internet och program som Microsoft Word, Excel, Power Point m.fl. 

Med datakunskaper i ryggen har eleverna möjlighet att få bra betalda jobb i administration, affärer, hotell m.fl. områden där modern teknik används allt mer.


2021-01-06

Glädjen var stor när skolan fick klartecken att öppna igen efter senaste stängningen pga Covid-19 pandemin.

Eleverna strömmade till skolan! Lärare Sambath kollade elevernas kroppstemperatur. Därefter sprayade läraren Kath Channtjou elevernas händer med handsprit. Munskydd fanns också på plats för de som inte hade med sig. 

Det var vår manager Chanra som ringde till mig, Torbjörn, och meddelade att vi, som privatägda skola, kunde öppna lite tidigare än som tidigare var sagt. De statliga skolorna skulle förbli stängda till 11 januari.

Här börjar redovisningen av arbetet vid  skolan 2021.


Liksom tidigare år görs redovisningen i omvänd kronologisk ordning. Börjar med december och slutar som här ovan med januari.